Home Άρθρα Οδηγοί Χτίσε τακτική με νοοτροπία, ρόλους και καθήκοντά για ποδόσφαιρο κατοχής
Χτίσε τακτική με νοοτροπία, ρόλους και καθήκοντά για ποδόσφαιρο κατοχής

Χτίσε τακτική με νοοτροπία, ρόλους και καθήκοντά για ποδόσφαιρο κατοχής

1.66K
0

Σε έναν ιδανικό ποδοσφαιρικό κόσμο, η εφαρμογή του Total Football, με μια ομάδα που πιέζει για να πάρει μπάλα, επιτίθεται συνεχώς και χτίζει με υπομονή της επιθέσεις της από τις πίσω γραμμές, είναι αυτό που μαγνητίζει τους περισσότερους χρήστες του Football Manager.

Οι αμυντικοί είναι… cautious

ακόμα και όταν παίζεις positivie

Όταν επιλέγεις μια χαμηλή νοοτροπίας (όπως για παράδειγμα την Cautious), οι αμυντικοί σου θα παίζουν με ασφάλεια Πως μεταφράζεται αυτό; Θα έχουν το μυαλό τους στο να διώξουν «όπως όπως» τη μπάλα με το που αυτή πλησιάσει στον χώρο ευθύνης τους, τη μεγάλη σου περιοχή. Ναι, αυτό είναι το επιθυμητό όταν σκοπεύεις να παίξεις προσεκτικά και με αμυντική νοοτροπία, αλλά δεν το θέλεις όταν προσπαθείς να χτίσεις επιθέσεις από την άμυνα. Αυτό όμως, συμβαίνει συχνά στο FM, ακόμα και όταν επιλέγεις για παράδειγμα την positive νοοτροπία. Αν είσαι νέος στο παιχνίδι, ίσως να μην καταλάβεις το τι κάνεις λάθος, και είναι αρκετά εκνευριστικό όταν το βλέπεις να συμβαίνει ξανά και ξανά, ειδικά από τη στιγμή που άλλο έχεις διαβάσεις ως περιγραφή της positive νοοτροπίας, την οποία και θεωρείς ιδανική για μια τακτική για ποδόσφαιρο κατοχής και ένα στυλ «total football».

Screen 1

Και που ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα; Αυτό σκέφτεσαι διότι διαβάζοντας την περιγραφή, σκέφτεσαι πως όλη η ομάδα θα λειτουργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο. Τι τελικά συμβαίνει; Το ότι εσύ ορίζεις ως νοοτροπία την «Positive» για όλη την ομάδα, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι παίκτες σου θα λειτουργούν με βάση αυτή τη νοοτροπία. Η σύνδεση της ομαδικής νοοτροπίας με τη νοοτροπία των παικτών δεν είναι άμεση. Για παράδειγμα, οι αμυντικοί θα λειτουργούν πάντα με πιο «χαμηλή» νοοτροπία από την γενική. Ακόμα και με Positive ομαδική νοοτροπία, οι αμυντικοί σου θα λειτουργούν με βάση της Cautious ατομική νοοτροπία. Όταν θα πιεστούν από την αντίπαλη ομάδα που ίσως να παίζει με μια «επιθετική» τακτική, θα κοιτάξουν να διώξουν τη μπάλα από το να ρισκάρουν μια πάσα σε συμπαίκτη που έχει κλειστεί. Αν το καλοσκεφτείς, αυτό έχει μια λογική.

Η σημασία που έχουν ρόλοι και καθήκοντα

Όλοι στο μυαλό μας έχουμε τον ρόλο του Ball-playing Defender ως τον ιδανικό για να παίξουμε παιχνίδι κατοχής και να χτίζουμε με υπομονή επιθέσεις από την άμυνα. Έχουμε δει όμως το τι ακριβώς αναφέρει η περιγραφή του συγκεκριμένου ρόλου; Εκεί αναφέρει πως ο παίκτης που έχει αυτό το ρόλο θα ψάξει περισσότερο την πάσα για την αντεπίθεση παρά την πάσα για το υπομονετικό χτίσιμο μιας επίθεσης.

Screen 2

Ο ρόλος του BPD είναι «για αρχόντους» αμυντικούς, με καλή αξιολόγηση σε Vision και Decisions. Αν ο παίκτης σου δεν τα έχει, για ποιο λόγο να μην του δώσεις ρόλο Central Defender; Με αυτό τον τρόπο θα ξέρεις πως δεν θα δοκιμάσει κάτι εκτός των δυνατοτήτων του και θα σου δώσει αυτό που ζητάς εξ’ αρχής. Την πάσα με την οποία θα χτίσεις επίθεση από τα μετόπισθεν. Το ίδιο ισχύει και με τους Wide Centre-Backs. Το παν σε μια τακτική είναι η ισορροπία, και αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τον καλύτερο συνδυασμό ρόλων και καθηκόντων, που πάντα αφορά και τις δυνατότητες του κάθε παίκτη να ανταποκριθεί σε αυτούς.

Screen 3

Η άμυνά σου δεν χρειάζεται να είναι συμμετρική για να λειτουργήσει. Μιλάμε άλλωστε για κομμάτια ενός παζλ που αφορά όλο το γήπεδο, και η προσαρμογή της άμυνας επηρεάζει τη μεσαία σου γραμμή. Μπορείς, για παράδειγμα, αν οι πιο δημιουργικοί και κινητικοί σου παίκτες στην άμυνα είναι ο Central Defender και ο αριστερός Wide Centre-Back,έχει νόημα να του δώσεις έναν πιο συντηρητικό καθήκον προκειμένου να κρατάει ισορροπίες. Την ίδια στιγμή, αν δώσεις υποστηρικτικό ρόλο στο δεξί Wide Centre-Back σου, τότε θα μπορείς να να έχεις στην πλευρά του έναν Mezzala. Ο WCB θα προσπαθεί να κρατήσει τη θέση του και να καλύψει πιθανό ανέβασμα των αντιπάλων αν είναι σε ρόλο κάλυψης, σε αντίθεση με το αν είχε υποστηρικτικό ρόλο.


Είσαι μύστη του Football Manager; Αξιοποίησε τις γνώσεις σου στα τουρνουά fantasy της stoixman

Η σύνδεση με τη μεσαία γραμμή

Μόλις ξεκαθαρίσεις το τι θες να κάνεις στην άμυνα, πρέπει να βρεις το τι θα κάνεις στη μεσαία γραμμή, καθώς αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα. Αν έχεις δυο Wide Centre-Backs που κουβαλάνε τη μπάλα μπροστά, τι ρόλους και καθήκοντά θα πρέπει να έχουν αυτοί που θα την παραλάβουν; Σε μια τακτική με τέσσερις μέσους σε ρόμβο, ο ένας θα πρέπει να είναι ο Half Back, για να δίνει βοήθειες την ώρα που τα WCB… τραβάνε την ανηφόρα. Χρειάζεσαι ουσιαστικά κάποιον να πιβοτάρει για να μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι τη δουλειά τους χωρίς να είναι εντελώς ακάλυπτος στα μετόπισθεν.

Οδηγίες: Ψάξε τη σύνδεση

Όταν έρχεται η στιγμή να θέσεις τις ομαδικές οδηγίες, έχοντας στήσει ρόλους και καθήκοντά των παικτών όσο πιο απλές και ξεκάθαρες είναι οι εντολές, τόσο καλύτερα θα μπορούν οι παίκτες σου να τις εφαρμόσουν. Όταν έχεις κατοχή, αναζητάς το play out of defence και όταν είσαι χωρίς τη μπάλα τότε πηγαίνεις στο force opposotion inside. Και σε τέτοιες κινήσεις θα σε βοηθήσουν όλοι οι παίκτες που έχεις, καθώς θα έχουν πει στο «κόλπο» και οι WCB.

Screen 7

Από τη στιγμή που θα βγεις να πιέσεις, θα πρέπει να βρεις τρόπο να έχεις αριθμητικό πλεονέκτημα για να οδηγήσεις στον αντίπαλο είτε σε μια λάθος πάσα είτε σε ένα τυφλό γέμισμα, προκειμένου να ξαναπάρεις τη μπάλα.

 

 

Πηγή: Thebiline

(1659)

Tsakalaki Αν νομίζεις ότι το Football Manager "είναι ένα παιχνίδι μωρέ..." δε θα με καταλάβεις ποτέ. Αν νομίζεις ότι το fmgreece.gr "είναι ένα σάιτ που κατεβάζεις γραφικά" δε θα με καταλάβεις ποτέ. Και δε θα φταις εσύ. Απλά εγώ την έχω δει περίεργα με το Manager που το "κόλλησα"στα μέσα του '90 και κανείς δε βρέθηκε να πει στη μάνα μου " Κυρία Κλεάνθη, ανίατη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια...". Αν το έπαθες κι' εσύ πάντως, είσαι στο σωστό μέρος. Όχι, δε γιατρεύουμε κανέναν. Απλά μαζευτήκαμε εδώ για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Come on, join the joyride...

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close