Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Football Manager Ελληνική Κοινότητα

Η Ιστορία της Σελίδας μας

Είσαι καινούριο μέλος του fmgreece.gr; Καταριέσαι την τύχη σου που δεν είχες ανακαλύψει νωρίτερα την ιστοσελίδα αυτή και θέλεις να μάθεις τι έχασες τόσα χρόνια; Βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Στα επόμενα 10 λεπτά, θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με την δημιουργία αυτής της Online κοινότητας, αλλά και να δεις παλιές “παιδικές” φωτογραφίες μιας προσπάθειας που αυτή τη στιγμή φαίνεται να διανύει τα χρόνια της ωριμότητάς της. Επιπλέον, θα έχεις την δυνατότητα να θαυμάσεις και κάποιες από τις “στιγμές δόξας” της, οι οποίες αναμένουμε να είναι πολύ περισσότερες στα χρόνια που θα έρθουν! Ας αρχίσει η ιστορία λοιπον…! “greek_manager”

Μέρος Α. Προϊστορία

Το σημερινό fmgreece.gr, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, αποτελεί την ενηληκίωση και μεταμόρφωση του CM Greece. Η αλλαγή αυτή ήταν επιτακτική, δεδομένου ότι το αγαπημένο μας παιχνίδι μετονομάστηκε από CM σε FM (Football Manager 2005). Η σελίδα στην τωρινή της μορφή, έχει 3 (τρεις) προγόνους! Ο βασικότερος από αυτούς (ας πούμε η μητέρα 🙂 ), ήταν το cmgreece του Περικλη (“peritri”).

To cmgreece ιδρύθηκε από τον Περικλή τον Αύγουστο του 2000 (!), με αποκλειστικό σκοπό την διανομή του cmgreece update που κυκλοφορούσε ο ίδιος από τότε. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια πρώιμη εποχή για το ελληνικό πρωτάθλημα στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα τα πολλά λάθη στην ελληνική db να ωθούν όλους τους ψαγμένους έλληνες παίχτες, να παίζουν με το update του Περικλη! H διεύθυνση της 1ης αυτής ιστοσελίδας ήταν http://www.geocties.com/cmgreece και όπως βλέπετε στεγαζόταν στον free host: τα geocities.

CMGreece
Τον Μάιο του 2001 μετά από αρκετές ανανεώσεις τόσο σε design όσο και σε περιεχόμενο το CM Greece ήταν πλέον ένα fan site (έστω και κακής ποιότητας). Να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο έγινε και η πρώτη (αποτυχημένη) προσπάθεια δημιουργίας forum αποκλειστικά για το CM. Ακολουθεί μια περίοδος ηρεμίας, με σποραδικές ανανεώσεις στο (ερασιτεχνικό ακόμα) look της σελίδας. Έτσι φτάνουμε στο Ιούλιο του 2002. Οι εξετάσεις του Περικλή για το Πανεπιστήμιο τελειώνουν, ο ελεύθερος χρόνος του (πλέον φοιτητής ΤΕΙ Διοικησης Επιχειρήσεων γαρ) αυξάνεται και το CM Greece μεταμορφώνεται ! Αποκτά καινουριο URL (http://cmgreece.btriad.gr), ανοίγει ένα καλά οργανωμένο forum το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα (3η και φαρμακερή απόπειρα! ) και ένας νέος συνεργάτης βοηθάει όσον αφορά το περιεχόμενο (άρθρα κ.α.). Δεν είναι άλλος από τον Trelos7.
Το site του Περικλή πριν την ένωση

 

CManager
Το site του Ανδρέα πριν την ένωση
Είναι μια περίοδος πολύ σημαντική απότι φαίνεται για την δημιουργία της ελληνικής fm κοινότητας, αφού την ίδια περίπου εποχή, ξεκινούν άλλες δύο προσπάθειες που θα παίξουν μετέπειτα τον δικό τους ρόλο στην γέννηση του τωρινού fmgreece.gr. Στην Λάρισα, ο Θεσσαλονικίος φοιτητής του ΤΕΙ Πληροφορικής, Ανδρέας (“Bredinio“) δημιουργεί μια σελίδα στεγασμένη στον pathfinder, για να αποτελεί τον χώρο συγκέντρωσης των παιχτών του online τουρνουά που διοργανώνει στο διαδίκτυο! Είναι ένα από τα πρώτα τουρνουά CM που διοργανώνονται στην Ελλάδα και σίγουρα παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο πετυχημένα! Η σελίδα του ονομάζεται cmanager και μέσω αυτής δεν αργεί να έρθει σε επαφή με τον Περικλή και να συνεργαστούν. Το flirt έχει ήδη αρχίσει!

 

Greek Manager
Την ίδια πάνω κάτω εποχή (βρισκόμαστε ακόμα περίπου τον Σεπτέμβριο του 2002) στην Αθήνα, ο (τότε φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών) Θανάσης (“greek_manager”), αντί να διαβάζει τα μαθήματα της εξεταστικής του, αποφασίζει να στήσει μια ιστοσελίδα για να μοιραστεί με φίλους, τις εμπειρίες του πάνω στην αγαπημένη του ενασχόληση! Στήνει λοιπόν ένα απαράδεκτο από πλευράς design site, το οποίο όμως μαζεύει αρκετές επισκέψεις καθημερινά, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν κατά γενική ομολογία τα άρθρα του! Το site στεγαζόταν και αυτό στα geocities και είχε την διεύθυνση www.geocities.com/greek_manager.
Το site του Θανάση πριν την ένωση

 

Φτάνουμε λοιπόν στην μεγάλη στιγμή! Είναι χειμώνας 2002 προς 2003 και οι εξελίξεις στην ελληνική κοινότητα του CM είναι ραγδαίες! Η SI αποφασίζει να δώσει σημασία στην ελληνική αγορά και να κάνει την πρώτη παρουσίαση του παιχνιδιού στην Ελλάδα! Με αφορμες την παρουσίαση, αλλά και κάποια ευτράπελα (έως γελοία) γεγονότα που δεν κατάφεραν ευτυχώς να διχάσουν την ελληνική κοινότητα, οι τρεις προαναφερθείσες σελίδες αποφασίζουν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια πραγματική διαδικτυακή στέγη για τους έλληνες championship managers!

Μέρος Β. Ιστορία

Ο Περικλής, ο Ανδρέας και ο Θανάσης, με την πολύτιμη συνδρομή του Βασίλη (btriad) αποφασίζουν να κάνουν κάτι εφάμιλλο των ξένων ιστοσελίδων για το cm. Όλοι συμφωνούν, ότι η νέα προσπάθεια, θα πρέπει να κρατήσει το όνομα της “μητέρας”, το CM Greece δηλαδή, αφού αποτελεί την απόλυτη ονομασία για site του είδους, αλλά είναι ήδη το πλέον γνωστό όνομα στην ελληνική CM κοινότητα. Παρόλο που η προσπάθεια εξακολουθεί να είναι (ακόμα και σήμερα) 100% ερασιτεχνική και εθελοντική, αποφασίζεται να κινηθούμε σε πιο επαγγελματικά πλαίσια. Κατοχυρώνονται έτσι 2 domains πρώτου επιπέδου ( cmgreece.gr και cmgreece.com) και η αναδημιουργία του site στηρίζεται στο open source php portal, το phpnuke.

Η δημιουργία του portal, επιτρέπει τον καλύτερο καταμερισμό των εργασιών στο site. Ταυτόχρονα με τις δομικές αλλαγές όμως, επέρχονται και μερικές αλλαγές στο status quo της ελληνικής cm σκηνής. O παλιός Έλληνας Head Reseracher, Σπύρος Γιαννούτσος, μετά από κάποιες ατυχείς επιλογές, αποφασίζει να συνεργαστεί με το CM Greece και να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική κοινότητα του παιχνιδιού. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξαν δύο από τα σημαντικότερα μέλη της ελληνικής κοινότητας, ο Αιμίλιος (“DoctorBalendar”) και ο Γιώργος (“Greco“). Η συνεργασία αυτή όμως, θα είναι πολύ βραχυπρόθεσμη. Ο Σπύρος, μη μπορώντας πλέον λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως Head Researcher, παραιτείται και υποδεικνύει στην SI ως αντικαταστάτη του, ποιον άλλον, τον Περικλή! Ο Περικλής άλλωστε ήδη είχε κυκλοφορήσει καμιά 20αρία εκδόσεις του παγκοσμίως αναγνωρισμένου CM Greece Update και είχε την τεχνογνωσία που απαιτεί ο ρόλος του.

Ο Περικλής προτείνει στην SI ως συνεργάτη του, τον Αιμίλιο ο οποίος ήδη βοηθούσε τα μάλλα στο research και πλέον οι δυο τους αποτελούν το ελληνικό δίδυμο των Head Researchers! Το CM Greece είναι πλέον και το ελληνικό research site! Αναδιοργανώνεται τόσο η σελίδα όσο και το forum, που πλέον αποτελεί τον πιο ζωνατνο κομμάτι του site. H απήχηση της προσπάθειας στο κοινό είναι τεράστια. Τα ρεκόρ χρηστών καταρρίπτονται το ένα μετά το αλλο! Αλλάζει και το look για 1η φορά και υιοθετούνται τα πιο σκούρα χρώματα.

Ως πιο έμπειροι webmasters πλέον και με αφορμή τα πολλά προβλήματα ασφαλείας του Phpnuke (και τα 2 defacements της σελίδας μας) αλλά και την μετονομασία του παιχνιδιού σε Football Manager 2005, αποφασίζουμε το καλοκαίρι του 2004 να ξανασχεδιάσουμε την μηχανη της από την αρχή, ώστε να αποτελεί δικιά μας δημιουργία το σύστημα πάνω στο οποίο στηρίζεται, κρατώντας μόνο το phpBB φόρουμ το οποίο κρίνεται αναντικατάστατο! Το αποτέσμα το βλέπετε σήμερα!

Η επιτυχία του fmgreece.gr ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να αριθμεί το 2004 περίπου 5000 εγγεγραμμένα μέλη! Κύρια αποστολή της σελίδας, εκτός από την διοργάνωση online τουρνουά, αποτελούσε η διεξαγωγή του ελληνικού research, της δημιουργίας δηλαδή του ελληνικού κομματιού της βάσης δεδομένων του παιχνιδιού. Επιπλέον, το fmgreece.gr άρχισε να λειτουργεί ως portal σχετικό με το παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις τελευταίες σχετικές ειδήσεις, άρθρα και σχόλια των gamers, συνεντεύξεις των δημιουργών, αλλά και φιλοξενώντας βοηθητικά αρχεία (downloads) που έκαναν την ζωή των managers, πολύ ευκολότερη! Ακόμη, υπήρχαν συστήματα τακτικών, προπονητικά προγράμματα (αναγνωρισμένα παγκοσμίως), αλλά και shortlists παικτών! Μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες είχαν και τα ελληνικά “ανεπίσημα” (unofficial) πακέτα γραφικών που δημιουργούνται στην ιστοσελίδα και διατίθενται για (δωρεάν) κατέβασμα, με τα οποία κανείς μπορεί να εισάγει στο παιχνίδι τα λογότυπα των ελληνικών ομάδων και τις φανέλες τους, τις φωτογραφίες των Ελλήνων παιχτών κοκ.

Η σελίδα μας σιγά σιγά αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, γίνεται συνεργάτης (affiliate) της SI και προκαλεί το ενδιαφέρον ηλεκτρονικών αλλά και έντυπων μέσων που ασχολούνται με το Football Manager.

Πλέον, στο μακρινό 2018, η online κοινότητα που έχει δημιουργηθεί μέσω αυτού αριθμεί περίπου 50.000 εγγεγραμμένα μέλη, (κυρίως άνδρες!) που συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις καθημερινά μέσω του forum της σελίδας, για θέματα που αφορούν το παιχνίδι Football Manager αλλά και την επικαιρότητα (αθλητική και γενικότερη) σε πραγματικά αξιοθαύμαστο επίπεδο! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα forums έχουν δημοσιευτεί περίπου 2.102.476(!) μηνύματα. Η μεγαλύτερη επιτυχία βέβαια είναι, ότι πέρα από την online ανταλλαγή απόψεων, πολλά μέλη της κοινότητας έχουν γίνει και πραγματική παρέα.

Αν έχετε λοιπόν οποιαδήποτε απορία για το παιχνίδι, έχετε κάποια παρατήρηση για τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων παιχτών, θέλετε να ανακαλύψετε την multiplayer πλευρά του παιχνιδιού που ως τώρα παίζατε ατελείωτες ώρες μόνος σας ή απλά έχετε την περιέργεια να συγκρίνετε τις επιτυχίες σας με αυτές των Ελλήνων “συναδέλφων” σας και να συζητήσετε μαζί τους, βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ιστορία συνεχίζεται… 🙂