Home Άρθρα Αφιερώματα Ανάλυση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Wide Centre-Back στο FM22 (vid)
Ανάλυση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Wide Centre-Back στο FM22 (vid)

Ανάλυση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Wide Centre-Back στο FM22 (vid)

1.15K
0

Οι σχηματισμοί με τρεις αμυντικούς έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο, με τον τρόπο παιχνιδιού των ακραίων στην τριάδα να έχει αλλάξει. Ο Wide Centre-Back αρχίζει να καθιερώνεται, και φυσικά μπήκε ως ρόλος και στο FM22. Ήρθε η ώρα να μάθετε τα πάντα γι’ αυτόν το ρόλο. 

Πρώτον, θα επικεντρωθεί στο τι κάνει ο ρόλος και πώς ταιριάζει σε ένα παράδειγμα συστήματος (σε αυτήν την περίπτωση ένα 5-2-2-1), πριν συζητήσει τα οφέλη του ρόλου και τυχόν μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Ποιος είναι ο ρόλος του WCB

Οι Wide Centre-Backs έρχονται να βάλουν τέλος στην καραμέλα «οι ομάδες που παίζουν με τρεις στην άμυνα, είναι αμυντικογεννείς». Αυτό, ξέχασέ το. Γιατί. Διότι ο wcb έρχεται να αλλάξει όλα όσα ξέρεις και σκέφτεσαι για το τι σημαίνει να είναι «ένας από τους τρεις στην άμυνα».  Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Wide Center-Back δεν εστιάζει πλέον αποκλειστικά στο να σταματάει τους αντίπαλους επιθετικούς και να καθαρίζει την μπάλα. Παλιά, ναι, ίσως ήταν μόνο για αυτό που λένε οι μπαρμπάδες στα τοπικά «κόψε – διώξε». Ο τρόπος με τον οποίο κινούνται στο γήπεδο και βοηθούν σε άλλους τομείς πλην της άμυνας εστιάζεται στο να κινηθούν σωστά στο χώρο που θα βρουν, αξιοποιώντας το πλάτος του γηπέδου.  

Επικάλυψη Υπερκάλυψη

Το να κάνει ένα αμυντικός της τριάδας τέτοιες κινήσεις είναι εντελώς αντίθετες με το μέχρι τώρα «modus operandi» ενός σέντερ μπακ. Τι σημαίνει αυτό; Πως όταν αναζητάς έναν wcb, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τα χαρακτηριστικά ενός ακραίου αμυντικού. Στο «κλασικό» Centre-Back δε θα κοίταζες χαρακτηριστικά όπως Crossing, Dribbling, Off The Ball, Stamina και Work Rate. Στον wcb πρέπει να τα λάβεις υπ’ όψιν…

Για να «προκύψουν» οι Wide Centre-Backs δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια αλλαγή στη βάση δεδομένων του FM22. Αν θέλεις να δεις τι σημαίνει wcb, η Atalanta σε περιμένει…

Το 5-2-2-1

Η Αταλάντα, τα τελευταία χρόνια, είναι η ομάδα – μοντέλο στον τρόπο με τον οποίο παίζει σύστημα με πέντε στην άμυνα. Η ομάδα του Μπέργκαμο χρησιμοποίησε ένα 5-2-1-2 με δύο κεντρικούς επιθετικούς και ένα 5-2-2-1 με δύο επιθετικούς χαφ. Θα εξετάσουμε το 5-2-2-1 για να δείξουμε πώς λειτουργεί ο ρόλος του Wide Centre-Back.

5-2-2-1 Τακτική

Οδηγίες ομάδας

Όπως μπορείτε να δείτε από την παραπάνω οθόνη, υπάρχει ένας συνδυασμός ρόλων Επίθεσης, Άμυνας και Υποστήριξης σε όλο τον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να αποτυπωθεί αυτή η «ρευστότητα» στις κινήσεις της ομάδα. Το αρχικό σχήμα είναι 5-2-2-1, αλλά στην κατοχή θα μεταμορφωθεί σημαντικά. 

Δίνοντας οδηγίες στους παίκτες να χρησιμοποιούν underlap/overlap σε κάθε πλευρά, προσπαθούμε να έχουμε ποικιλομορφία στην επίθεση. Αριστερά, ο επιθετικός Wide-Centre Back ενθαρρύνεται να κάνει αλληλεπικαλυπτόμενα τρεξίματα για ευκαιρίες σέντρας. Στα δεξιά, ο Wide-Centre Back έχει υποστηρικτικό ρόλο και ενθαρρύνεται να κάνει αλληλεπικαλυπτόμενες διαδρομές στο μεσοδιάστημα. Η ομάδα θα κοιτάξει να κάνει πιο σύντομες πάσες και να χτίσει από πίσω, όπου υπάρχει ισχυρή βάση και αριθμητική υπεροχή.

Η Αταλάντα είναι μια ομάδα που μπορεί να πιέσει ψηλά και με τις αποστάσεις στις γραμμές της να είναι μικρές, μπορεί να επιτεθεί έχοντας αρκετούς παίκτες τόσο σε ρόλους δημιουργίας όσο και σε ρόλους υποστήριξης.

5-2-2-1 Ρόλοι & Καθήκοντα


• Αντί να έχουμε έναν Sweeper Keeper, πάμε σε επιλογή GK-Defend. Εκτός πλάτους, η Αταλάντα έχει πολλούς επιθετικούς ακραίους μπακ. Συγκεκριμένα, ο Robin Gosens και ο Davide Zappacosta είναι καλοί στο να διαβάζουν το παιχνίδι και να αντιδρούν επιθετικά (Anticipation και Off The Ball). Χωρίς εξτρέμ θα έχουν άφθονο χώρο για να κινηθούν.

• Έχουμε έναν αμυντικογεννή Deep-Lying Playmaker που θα χτίζει επιθέσεις, ενώ κρατά τη θέση του κεντρικά. Αυτό είναι πολύ βασικό, δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει παίκτης που θα σας υποστηρίξει. Ο κεντρικός μέσος κάθεται δίπλα στο DLP, ενεργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ άμυνας και επίθεσης.


• Η επίθεση επικεντρώνεται στον Complete Forward Duván Zapata – ο οποίος μπορεί να κάνει λίγο από τα πάντα και να συνδεθεί με τους γύρω του. Έχει υποστηρικτικό ρόλο για αυτόν τον λόγο, καθώς θα έχει συνεργάτες που θα τον ξεπερνούν με τη μορφή ενός επιθετικού μέσου και ενός κρυφού επιθετικού. Κάθε ένα από τα AMC έχει μια πολύ επιθετική νοοτροπία καθώς θα πρέπει να βοηθήσει γκολ και ασίστ, μπαίνοντας με κάθε ευκαιρία στη μεγάλη περιοχή. Ο χώρος στον οποίο επιτίθενται δημιουργείται συχνά από τον CF που κινείται σε «κανάλια» και βγάζει τον αντίπαλο αμυντικό εκτός θέσης.

Σχήμα 5-2-2-1 σε ένα γκολ, πριν μεταμορφωθεί στην κατοχή
Σχήμα 5-2-2-1 σε ένα γκολ, πριν μεταμορφωθεί στην κατοχή

Όσον αφορά τον σχηματισμό, μπορεί να φαίνεται ως 5-2-2-1, θα διαπιστώσεις εύκολο το ρόλο το wcb από τον τρόπο που εκείνοι τοποθετούνται και κινούνται.

Πλεονεκτήματα του Wide Center Back

Με τη μπάλα στα πόδια τους, ο wcb θα ντριμπλάρει περισσότερο από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τους σέντερ μπακ στο Football Manager. Ακόμη και με καθήκον υποστήριξης, ο Wide Center Back προχωρά τακτικά μπροστά με την μπάλα με τον ίδιο τρόπο που θα το βλέπατε σε πραγματικές καταστάσεις, ειδικά σε περίπτωση που έχουν τα χαρακτηριστικά που ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά (Gets Further Forward, Brings The Ball Out Of Defence). 

Παράδειγμα ντρίμπλας
Παράδειγμα ντρίμπλας

Όταν τον δώσεις καθήκοντά υποστήριξης ή επίθεσης, ο Wide Center Back θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο επιθετικό παιχνίδι του και θα δείτε αρκετές κινήσεις στο μισό του αντιπάλου. Υπάρχουν στιγμές που θα δεις τον wcb να λειτουργεί ως Mezzala.

Ένα δύο, προοδευτικές πάσες και ντρίμπλα.  WCB-S και WB-S
Ένα δύο, προοδευτικές πάσες και ντρίμπλα. WCB-S και WB-S

Ακολουθούν δύο παραδείγματα του αριστερού WCB-A που οδηγεί τη μπάλα παίζοντας από την πλευρά του, και εσωτερικά. Φτάνει έξω από την αντίπαλη μεγάλη περιοχή και λειτουργεί σα να έχει κάνειunderlap

Ευκαιρία διέλευσης WCB-A, με το CF-S να τραβάει ένα CB σε πλάτος για να δημιουργήσει χώρο για AMC
Ο WCB-A πλησιάζει στη μεγάλη περιοχή, ο CF-S προσπαθεί να παρασύρει το CB για να δημιουργήσει χώρο για AMC

Το WCB-A εναλλάσσεται με το WB-S και υποβοηθείται στο AM-A
Το WCB-A παίζει με το WB-S και έχει ως στήριγμα το AM-A

Ο Wide Centre-Back μπορε κάλλιστα να κάνει δουλεά και χωρίς να έχει τη μπάλα στα πόδια, καθώς φημιουργεί υπεραριθμία και δημιουργεί καταστάσεις 2v1. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά ανοίγει χώρο στους Wing-Backs να οδηγήσουν τη μπάλα.

Σενάριο 2v1 Wide Centre-Back-S σε μισό διάστημα
Σενάριο 2v1 Wide Centre-Back-S στο μεσοδιάστημα

Σε αυτό το σενάριο, μπορεί να προστεθεί και ο εσωτερικός μέσος, ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο, με στόχο την επιλογή του παίκτη που θα έχει καλύτερο και πιο «καθαρό» οπτικό πεδία προς την αντίπαλη εστία.

Ευρεία υπερφόρτωση

Μειονεκτήματα του Wide Centre-Back

Όπως κάθε ρόλος στο Football Manager, υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση του Wide Cent-Back.

Κενός χώρος – Ωραία όλη η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί χώρους, αλλά όταν φεύγει από τη θέση, δημιουργείται ένα κενό. Γι’ αυτό και παίζει σημαντικό ρόλο τα καθήκοντα των παικτών στη μεσαία γραμμή.

Ικανότητα ρόλου – Ωραίος και χρήσιμος αλλά δεν ταιριάζει σε όλους τους παίκτες και σε όλες τις ομάδες. Αν ο παίκτης σου δεν έχει τα στοιχεία να το κάνει, το μόνο σίγουρο είναι πως θα εκτεθεί προσπαθώντας να κάνει πράγματα που δεν τα «έχει» και τότε τα κενά θα είναι πιο συχνά/ Μην περιμένετε να μπορείτε να βάλετε οποιονδήποτε Σέντερ Μπακ στον ρόλο αυτό και να έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Πηγή

(1150)

Tsakalaki Αν νομίζεις ότι το Football Manager "είναι ένα παιχνίδι μωρέ..." δε θα με καταλάβεις ποτέ. Αν νομίζεις ότι το fmgreece.gr "είναι ένα σάιτ που κατεβάζεις γραφικά" δε θα με καταλάβεις ποτέ. Και δε θα φταις εσύ. Απλά εγώ την έχω δει περίεργα με το Manager που το "κόλλησα"στα μέσα του '90 και κανείς δε βρέθηκε να πει στη μάνα μου " Κυρία Κλεάνθη, ανίατη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια...". Αν το έπαθες κι' εσύ πάντως, είσαι στο σωστό μέρος. Όχι, δε γιατρεύουμε κανέναν. Απλά μαζευτήκαμε εδώ για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Come on, join the joyride...

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close