Home Άρθρα Τι υπολογιστής χρειάζεται για το FM21
Τι υπολογιστής χρειάζεται για το FM21

Τι υπολογιστής χρειάζεται για το FM21

3.17K
0

 

Το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε συχνά είναι φυσικά τι υπολογιστής χρειάζεται για να παίξει κανείς το Football Manager. Η πιο σωστή απάντηση είναι μία: “εξαρτάται”, δεν είναι όμως καθόλου κατατοπιστική.

Προσπαθώντας να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, υπάρχουν τρεις άξονες που ορίζουν τι υπολογιστής μπορεί να παίξει το Football Manager. Πρώτον, ελάχιστες απαιτήσεις όπως ορίζονται από την εταιρεία. Δεύτερον, όσο καλύτερος, και φυσικά ακριβότερος, είναι ένας υπολογιστής τόσο καλύτερες θα είναι οι επιδόσεις του και στο Football Manager. Τρίτον και δυσκολότερο είναι να βρεθεί ένα επίπεδο υπολογιστή που θα μπορεί να “τρέξει” άνετα το FM21 καθώς και τις επερχόμενες εκδόσεις του αλλά χωρίς να ξεφεύγει χρηματικά σε πολύ μεγάλα ποσά.

Ελάχιστες απαιτήσεις

Requires 64-bit processor and operating system

Windows 7 (SP1)

Windows 8/8.1

Windows 10 (1903/May 2019 Update)

Processor:
Intel Core 2 or AMD Athlon 64
1.8 GHz or higher

Memory: 4 GB RAM

Graphics Cards: Cards equal to or better than the following:

Intel GMA X4500

NVIDIA GeForce 9600M GT

AMD/ATI Mobility Radeon HD 3650

256MB VRAM
DirectX Version 11

Hard Drive Space: 7 GB available space

Η αλήθεια είναι πως εδώ η εταιρεία βάζει χαμηλά τον πήχη στις απαιτήσεις του συστήματος. Είναι σαν να μας λέει πως σχεδόν η πληθώρα των υπολογιστών μπορεί να παίξει το FM21. Προσωπικά όμως, θεωρώ ότι ένας υπολογιστής με τέτοια χαρακτηριστικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά και να προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία στον χρήστη κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Συνεπώς υπάρχει η ανάγκη να βρεθεί μια λύση που προσφέρει καλύτερο “quality of life” σε κάποιον που θέλει να επενδύσει ένα χρηματικό ποσό για την αγορά υπολογιστή για το Football Manager. Σε αυτό το κομμάτι ήρθε πρόσφατα ένα πολύ χρήσιμο βίντεο από έναν streamer του παιχνιδιού όπως αναφέραμε στο άρθρο με τις συχνές ερωτήσεις για το παιχνίδι.

Φυσικά πριν σχολιάσουμε το βίντεο είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε πως ένας υπολογιστής έχει χοντρικά ίδιες τιμές μεταξύ Αγγλίας-Ελλάδας αλλά οι οικονομικές δυνατότητες ενός μέσου Έλληνα είναι δυστυχώς μικρότερες ενός μέσου Άγγλου. Συνεπώς στο βίντεο βλέπουμε “suggestions to get you started” δηλαδή “από που να ξεκινήσετε” ως σχετικά φθηνές λύσεις αλλά τα ποσά που αντιστοιχούν σε υπολογιστές με αυτά τα χαρακτηριστικά ξεπερνούν τον βασικό μισθό της Ελλάδας. Παρόλα αυτά έχει ενδιαφέρον να δούμε αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά που προτείνονται ώστε να έχει μια καλύτερη εικόνα όποιος έχει σκοπό την αγορά υπολογιστή είτε συγκεκριμένα για το Football Manager είτε για άλλον σκοπό αλλά να θέλει να τον αξιοποιήσει για το παιχνίδι.

 • Επεξεργαστής (CPU)
  Στο βίντεο ο Nerdphonic αναφέρει πως το FM χρησιμοποιεί 2 πυρήνες για την λειτουργία του, εκτός από περιπτώσεις που κάνουμε αναζήτηση κάποιου παίκτη που εκείνη την στιγμή ειδικά χρησιμοποιούνται περισσότεροι πυρήνες. Συνεπώς η πρόταση του είναι να χρησιμοποιηθεί κάποιος επεξεργαστής με 4 πυρήνες ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και όσους κάνουν παράλληλα και κάποια άλλη διεργασία (πχ μουσική) ταυτόχρονα με το παιχνίδι. Ειδικότερες προτάσεις αποτελούν ο Intel i5 9300H και ο AMD Ryzen 3500U.
 • Μνήμη RAM
  Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, προτείνεται η χρήση 8GB RAM ώστε να υπάρχει ένα περιθώριο μεγαλύτερο από το ελάχιστο των 4GB που προτείνει η εταιρεία.
 • Μνήμη (Storage)
  Αναφέρεται στην χωρητικότητα του υπολογιστή και στον τύπο του σκληρού δίσκου. Το FM δεν πρόκειται να γεμίσει έναν σκληρό δίσκο, συνεπώς η χωρητικότητα δεν παίζει τόσο ρόλο εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες από τον χρήστη. Ο τύπος του σκληρού δίσκου όμως βοηθάει αρκετά. Συγκεκριμένα οι τύπου SSD προσφέρουν ιδιαίτερα ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα σε σχέση με τους κλασικούς (HDD) δίσκους οπότε προτείνεται η χρήση τέτοιου δίσκου.
 • Κάρτα Γραφικών (GPU)
  Τα τελευταία χρόνια, ιδίως στα laptop, προσφέρεται η λύση των ενσωματωμένων καρτών γραφικών. Αυτή η κατηγορία μπορεί να καλύψει την απλή χρήση υπολογιστή αλλά δεν προσφέρει καλή εμπειρία χρήσης στον τομέα του gaming, παρότι υπάρχουν τέτοιοι υπολογιστές που μπορούν να τρέξουν το FM. Συνεπώς προτείνεται να υπάρχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών αν και αυξάνει το κόστος. Προτάσεις στο βίντεο αποτελούν οι nvidia GTX 1650/1660/1660Ti και η amd RX 5500xt.

Αυτή τη στιγμή με μια αναζήτηση στην ελληνική αγορά βλέπουμε τιμές περίπου από 750€ σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ λίγο χαμηλότερα υπάρχουν επιλογές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά από 650€.

Φυσικά να επαναλάβουμε πως η αγορά υπολογιστή κοστίζει και δεν είναι όλα τα πορτοφόλια διαθέσιμα να ξοδέψουν ένα τέτοιο ποσό μόνο για ένα παιχνίδι. Όπως προείπαμε αρκετοί υπολογιστές μπορούν να ανταποκριθούν στο FM, όμως ενώ είναι ένα παιχνίδι με σαφώς μικρότερες απαιτήσεις από άλλους κλασικούς τίτλους gaming, η ευχάριστη εμπειρία (πχ χρήση μεγάλης database, φόρτωση πολλών πρωταθλημάτων, χρήση 3D με πολλές λεπτομέρειες) απαιτεί και καλύτερα χαρακτηριστικά στον υπολογιστή. Το παραπάνω βίντεο έχει ενδιαφέρουσες προτάσεις για όσους θέλουν να αγοράσουν υπολογιστή με βάση το FM21 ή ίσως για κάποιους που θα αγόραζαν ούτως ή άλλως υπολογιστή και θα ήθελαν να ανέβουν λίγο στην τιμή ώστε να καλύψουν και αυτές τις απαιτήσεις. Παράλληλα όπως τονίζεται στο βίντεο οι προτάσεις αυτές είναι λίγο υψηλότερες από όσο θα χρειαζόταν ώστε να καλύψει τις ανάγκες και επόμενων τίτλων της σειράς, πάντα στον βαθμό που δεν θα έχουμε κάποια τεράστια διαφοροποίηση-έκπληξη στο πως θα είναι οι επόμενοι τίτλοι της σειράς για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Φυσικά σε κάθε περίπτωση ισχύει σε γενικές γραμμές πως όσο καλύτερος ο υπολογιστής, τόσο ακριβότερος αλλά και τόσο καλύτερα θα “τρέχει” και το Football Manager όπως και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα. Τέλος, ελπίζουμε τα καταστήματα να προσφέρουν ακόμα καλύτερες προσφορές ενόψει και της εβδομάδας Black Friday ώστε οι παραπάνω προτάσεις να γίνουν οικονομικότερες.(3172)

mojotzotzo Υπεύθυνος του τομέα αναλύσεων και μέλος της μεταφραστικής ομάδας.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close