Home Άρθρα Οδηγοί Football Manager: Τρεις συνδυασμοί για να κυριαρχήσεις στον άξονα
Football Manager: Τρεις συνδυασμοί για να κυριαρχήσεις στον άξονα

Football Manager: Τρεις συνδυασμοί για να κυριαρχήσεις στον άξονα

1.98K
1

Όποια τακτική και αν επιλέξεις, η ισορροπία της θα εξαρτάται πάντα από τα χαφ σου. Και η πλειοψηφία των τακτικών στηρίζονται στην παρουσία ενός διδύμου εσωτερικά στη μεσαία γραμμή. Ήρθε η ώρα να δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείς να στήσεις το λεγόμενο «double pivot», τους δυο ποδοσφαιριστές που προστατεύουν την άμυνα και τροφοδοτούν την επίθεση.

Σκέψη πρώτη: Μια γερή βάση

Το 4-2-3-1 είναι η κυρίαρχη τακτική και για να σταθεί στα πόδια της, χρειάζεται να βρεις την ισορροπία, θα πρέπει το double pivot σου να δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφά την πίεση μπροστά από την άμυνα και την ίδια στιγμή να στηρίζει το «10άρι» σου. Την ίδια στιγμή, ανάλογα το τι έχεις αποφασίσει για τα ακραία σου μπακ, θα πρέπει να συνδράμουν προκειμένου να τους καλύπτουν όταν θα ανεβαίνουν.

4-2-3-1 DP

Στο παραπάνω παράδειγμα, το 4-2-3-1 είναι στημένο με έναν Ball-Winning Midfielder να είναι παρτενέρ ενός Central Midfielder, αμφότεροι με Defend duty. Με αυτό τον τρόπο έχεις δυο ποδοσφαιριστές που πιέζουν και ταυτόχρονα κρατάνε τη θέση τους.  Σε αυτή την τακτική, το double-pivot έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση με τους συγκεκριμένους ρόλους και καθήκοντά για να αποτελέσει μια γερή βάση υποδοχής των αντίπαλων στον άξονα και να δώσει τη μπάλα στους δημιουργικούς συμπαίκτες. Η συγκεκριμένη επιλογή ρόλων και καθηκόντων μπορεί να σταθεί τόσο σε ένα σύστημα 5-2-3 αλλά ακόμα και σε ένα 4-4-2.

Σκέψη δεύτερη: Δημιουργία από χαμηλά

Ένα πλεονέκτημα της σύνθεσης ενός double pivot είναι οτι μπορείς να μοιράσεις τα καθήκοντά ώστε ο ένας να είναι αυτός που θα δημιουργεί και ο άλλος να είναι αυτός που θα (τον) προστατεύει. Ένας τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να έχεις  έναν Box-to-Box Midfielder σε ρόλο support έτσι ώστε και να προσπαθεί να δημιουργεί αλλά και να έχει το μυαλό του στους χώρους που θα αφήνει πίσω του ώστε να επιστρέφει.

4-4-2 DP

Και τον Box-to-Box Midfielder μπορείς να τον «δέσεις» με έναν Deep-Lying Playmaker με Defend duty, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχεις καλύψει όλα όσα ζητάς από τους μέσους σου.Σε σχηματισμό 4-4-2, ο Deep-Lying Playmaker θα κρατάει τη θέση του και θα προσπαθεί να παίξει είτε με τους δυο ακραίους της μεσαίας γραμμής είτε με τον παρτενέρ του, που θα ανεβαίνει για να «συνδεθεί» με τους επιθετικός. Όταν δεν θα έχεις κατοχή της μπάλας, ο Box-to-Box θα γυρίζει δίπλα στον DLP την ώρα που οι επιθετικοί σου μέσοι θα γυρίζουν για να συνθέσουν την πρώτη από τις δυο τετράδες που θα περιμένουν τον αντίπαλο.

Σκέψη τρίτη: Δύναμη δημιουργίας

Αν θες να παίξεις κυριαρχικό ποδόσφαιρο τότε μπορείς να δώσεις στο double pivot σου δημιουργικά χαρακτηριστικά. Για να δουλέψει αυτό, θα πρέπει να βρεις τις ισορροπίες και να είσαι καλυμμένος έχοντας μοιράσει σωστά στο σχήμα σου τα καθήκοντά. Και αυτό μπορεί να γίνει σε  μια σειρά από σχηματισμούς.

5-2-3 Wide

Σε σχηματισμό όπως ο παραπάνω, σε ένα 5-2-3 , οι δυο μέσοι τοποθετούνται πάνω από τα δυο Wing-Backs. Οι δυο μέσοι καλούνται να παίξουν τη μπάλα είτε στους δυο φουλ μπακ είτε στην τριάδα που βρίσκεται μπροστά τους. Το να έχεις δυο Playmakers θεωρείται μερικές φορές ως μια κίνηση ρίσκου ή υπερβολής αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αποδώσει. Ο Deep-Lying Playmaker με Defend καθήκον θα είναι σαν ένα στατικός παίκτης που θα στηρίζει την τριάδα και θα προωθεί τη μπάλα, την ώρα που ο Roaming Playmaker θα κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσπαθεί να «συνδεθεί» με την παίκτες στην επίθεση. Αυτό το δίδυμο χαρακτηριστικών μπορεί να σταθεί και σε ένα 4-2-3-1, το οποίο σε φάση κατοχής της μπάλας θα μοιάζει με ένα 4-1-4-1.

Σκέψεις που σε περιμένουν να τις δοκιμάσεις, να τις τεστάρεις εφόσον θεωρείς πως έχεις τους κατάλληλους παίκτες και τα κινηθείς στον δρόμο προς την επιτυχία…

 

Πηγή: Thebyline

(1976)

Tsakalaki Αν νομίζεις ότι το Football Manager "είναι ένα παιχνίδι μωρέ..." δε θα με καταλάβεις ποτέ. Αν νομίζεις ότι το fmgreece.gr "είναι ένα σάιτ που κατεβάζεις γραφικά" δε θα με καταλάβεις ποτέ. Και δε θα φταις εσύ. Απλά εγώ την έχω δει περίεργα με το Manager που το "κόλλησα"στα μέσα του '90 και κανείς δε βρέθηκε να πει στη μάνα μου " Κυρία Κλεάνθη, ανίατη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια...". Αν το έπαθες κι' εσύ πάντως, είσαι στο σωστό μέρος. Όχι, δε γιατρεύουμε κανέναν. Απλά μαζευτήκαμε εδώ για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Come on, join the joyride...

Comment(1)

  1. Στο 4-2-3-1 χρησιμοποιώ έναν box to box με support duty και έναν dlp με defend duty και η ομάδα πάει τρένο.. και το δοκιμάζω εδώ και χρονια σε οποίο save και αν κάνω…

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close