Home Άρθρα FM21: Τα μυστικά για να πετύχει η εκμάθηση νέας θέσης
FM21: Τα μυστικά για να πετύχει η εκμάθηση νέας θέσης

FM21: Τα μυστικά για να πετύχει η εκμάθηση νέας θέσης

1.00K
0

Υπάρχουν στιγμές που μέσα σε μια σεζόν, οι τραυματισμοί σε οδηγούν να χρησιμοποιήσεις ποδοσφαιριστές σε θέσεις που δεν είναι οι «βασικές» τους. Μπορεί κάποια από τα χαρακτηριστικά τους να «ταιριάζουν» σε αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα τους έβαζες να παίξουν σε αυτές υπό «φυσιολογικές» συνθήκες.

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το κεφάλαιο της εκμάθησης νέας θέσης σε ποδοσφαιριστή, κάτι που εφόσον το καταφέρεις, μπορεί πολλές φορές να σου λύσει τα χέρια.

Αναζήτηση ποδοσφαιριστή

Ήρθε η ώρα να καταρριφθούν δυο μεγάλοι μύθοι…

Μύθος Νο1: Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει σε μια συγκεκριμένη θέση και να έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο μόνο όταν είναι «Natural» ή «Accomplished»

Μύθος Νο 2: Όταν πηγαίνεις στην αναζήτηση παίκτη, ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τον κατάλληλο σε μια θέση είναι να βάλεις φίλτρα που καλύπτουν ακριβώς τη θέση αυτή.

Ναι, είναι αλήθεια. Ειδικά από τη στιγμή που η SI έδωσε την δυνατότητα να αναζητήσεις ποδοσφαιριστή με συγκεκριμένα φίλτρα ανά θέση, πολλοί τα χρησιμοποιούμε χωρίς δεύτερη σκέψη, για να εμφανιστεί μπροστά μας η λίστα των ποδοσφαιριστών που ταιριάζουν «γάντι» σε αυτή. Όμως, η αλήθεια είναι με αυτό τον τρόπο «κόβονται» ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν, με την σωστή προπόνηση να γίνουν οι ιδανικοί για τη θέση, έχοντας μάλιστα την δυνατότητα να κάνουν και περισσότερα πράγματα.

Να ένα παράδειγμα για να καταλάβετε αυτό που λέμε. Έστω ότι πηγαίνουμε στην Bundesliga και αναζητούμε, με το φίλτρο της θέσης, έναν κεντρικό αμυντικό. Τι θέλουμε να έχει; Pace, Bravery, Positioning, Heading, Marking και Tackling. Γενικά, αυτά πρέπει να έχει ένας κεντρικός αμυντικός, πόσο δε μάλλον στη Γερμανία.

Χρησιμοποιώντας την «γρήγορη αναζήτηση» εμφανίζεται αυτή η λίστα.

Έχουμε στα χέρια μας, λοιπόν, μια λίστα με 20 κεντρικούς αμυντικούς που είναι οι κατάλληλοι για τη θέση με βάση τα χαρακτηριστικά που απαιτεί να έχει η θέση. Κοιτάξτε όμως τι θα συμβεί ε μια απλή κίνηση, που δεν είναι άλλη από την αφαίρεση της θέσης από τον πίνακα της αναζήτησης.

Ζητάμε, δηλαδή, να βρούμε τους ποδοσφαιριστές που έχουν υψηλή αξιολόγηση στα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση του κεντρικού αμυντικού, χωρίς να περιοριζόμαστε σε αυτούς που έχουν έχουν ως βασική τους θέση το κέντρο της άμυνας…

Όπως θα έλεγε και ο μεγάλος ζωγράφος Μπομπ Ρος… και, κάπου εκεί στο βάθος, αχνοφαίνεται ο Lucas Tousart. Στα 23 του, μπορεί να αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας με βάση της αξιολόγηση που έχει στα χαρακτηριστικά που είναι κατάλληλα για το κέντρο της άμυνας και σε επίπεδο physical (15 Balance, 18 Stamina, 15 Strength) και σε επίπεδο mental (16 Anticipation, 17 Bravery, 16 Positioning, 17 Work Rate), την ώρα που τα technical χαρακτηριστικά του δε σε γεμίζουν για να τον έχεις στη μεσαία γραμμή (12 Passing και 11 Technique).

Εκμάθηση νέας θέσης

Όλα αυτά ακούγονται καλά στη θεωρία, αλλά ας προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε στη πράξη! Είμαστε σε save στη Γαλλία, το 2025, και ήρθε η ώρα για αναζήτηση κεντρικού αμυντικού. Ψάχνουμε έναν Γάλλο, και ενώ στην αναζήτηση με τα φίλτρα που αφορούν χαρακτηριστικά αλλά και θέση βγαίνουν κάποιοι, σε αυτή με το φίλτρο των χαρακτηριστικών αλλά χωρίς τη θέση εμφανίζεται ο εξής… Να σας τον συστήσω. Είναι ο Serge Giraud, ένα newgen που έχει το ιδανικό προφίλ για κεντρικός αμυντικός. Απλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Δεν είναι κεντρικός αμυντικός. Ακόμα…

Τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε με τον ίδιο και την ομάδα και το 2026 τον φέραμε στην ομάδα. Και από την πρώτη μέρα, τον πιάνω από τον σβέρκο και του ξηγιέμαι. «Αρχηγέ, εδώ θα γίνει κεντρικός αμυντικός». Στο κομμάτι της εκπαίδευσης νέων θέσεων, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε όταν πρόκειται για την ατομική τους κατάρτιση και ανάπτυξη για τη βελτιστοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας.

1. Πρόσθετη εστίαση/Additional Focus

Εκτός από την εστίαση στη νέα θέση/ρόλο, η «πρόσθετη εστίαση» αποτελεί βασικό στοιχείο για να μπορέσει ο ποδοσφαιριστής να κάνει τη μετάβαση στη νέα του θέση. Στη δική μας περίπτωση, θέλουμε να κάνουμε τον Giraud ένας Ball Defing Defender, ειδικά από τη στιγμή που έχει καλή αξιολόγηση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (Passing, First Touch, Technique κ.λπ.) και πρέπει να τον βελτιώσουμε στον αέρα μιας και διαθέτει αξιόλογο Jumping Reach. Και για το κάνει αυτό, θα πρέπει να δουλέψει με το intencity level ψηλά.

2. Χαρακτηριστικά του παίκτη/Player Traits

Ένας άλλος σίγουρος τρόπος για να επισπευσθεί η μετάβαση ενός ποδοσφαιριστή σε μια νέα θέση είναι μέσω των traits. Μέσα από το μενού Player Development πηγαίνεις στο «Discuss new trait» για να μπορέσεις να κινηθείς προς την εστίαση που επιθυμείς.

3. Καθοδήγηση/Mentoring

Η καθοδήγηση είναι πάντα χρήσιμη για να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός ποδοσφαιριστή και όταν εκπαιδεύετε μια νέα θέση, και το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δε θα βγει ζημιωμένος, ούτε ο ποδοσφαιριστής που εκπαιδεύει ούτε φυσικά αυτός που εκπαιδεύεται. Και η καθοδήγηση συνιστάται όχι μόνο για νεαρούς ποδοσφαιριστές αλλά γενικά για εκείνους που θες να τους αλλάξεις θέση.

4. Αγώνες

Καλή η προπόνηση αλλά αν δεν αρχίζει να παίρνει παιχνίδια στη νέα θέση, δουλειά δε θα γίνει. Από τη στιγμή που το χαρακτηριστικά της προσαρμοστικότητας (adaptability) μπήκε στη λίστα των κρυφών χαρακτηριστικών, θα πρέπει να δούμε στην πράξη το πόσο προσαρμόζεται ο ποδοσφαιριστής στα νέα δεδομένα.

Πρόοδος

Δεν μαθαίνεται μια θέση από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει μίνιμουν ένα εξάμηνο, αν τα… παίρνει τα γράμματα, μέχρι και ένα χρόνο για να μπορέσει να εξοικειωθεί. Αυτή είναι η πρόοδος του Giraud μέσα σε ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2025 δεν υπήρχε καν η βούλα του κεντρικού αμυντικού….

Καν΄το όσο πιο νωρίς γίνεται

Πολλές φορές, βλέπουμε στις ακαδημίες μας ποδοσφαιριστές που βγαίνουν σε συγκεκριμένη θέση αλλά έχουν την δυνατότητα να αξιοποιηθούν σε μια άλλη. Εκεί, θα πρέπει να επέμβεις από νωρίς, όπως μπορεί για παράδειγμα, να γίνει σε αυτές τις δυο περιπτώσεις νεαρών ποδοσφαιριστών.

Όσο για τα όσα έχουν γίνει στην πραγματικότητα; Τα παραδείγματα με τους Angelino και Raphaël Guerreiro. Δυο ποδοσφαιριστές που είναι Wing-Backs και θα μπορούσαν να γίνουν και Advanced Playmakers με βάση την αξιολόγηση που έχουν σε Passing, Vision, Decisions και Technical. Ακόμα, ποδοσφαιριστές όπως ο Jadon Sancho, ο Dani Olmo και ο Julian Brandt θα μπορούσαν εύκολα να επανεκπαιδευτούν ως strikers αν δεις την αξιολόγησή τους σε χαρακτηριστικά όπως Finishing, Composure και Off the Ball.

Πηγή: Byline

(1001)

Tsakalaki Αν νομίζεις οτι το Football Manager "είναι ένα παιχνίδι μωρέ..." δε θα με καταλάβεις ποτέ. Αν νομίζεις οτι το fmgreece.gr "είναι ένα σάιτ που κατεβάζεις γραφικά" δε θα με καταλάβεις ποτέ. Και δε θα φταις εσύ. Απλά εγώ την έχω δει περίεργα με το Manager που το "κόλλησα"στα μέσα του '90 και κανείς δε βρέθηκε να πει στη μάνα μου " Κυρία Κλεάνθη, ανίατη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια...". Αν το έπαθες κι' εσύ πάντως, είσαι στο σωστό μέρος. Όχι, δε γιατρεύουμε κανέναν. Απλά μαζευτήκαμε εδώ για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Come on, join the joyride...

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close