Home Άρθρα FM21: Όλα τα μυστικά για να αποδώσει το Gegenpress
FM21: Όλα τα μυστικά για να αποδώσει το Gegenpress

FM21: Όλα τα μυστικά για να αποδώσει το Gegenpress

1.08K
0

Ο όρος Gegenpress μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας όταν η Μπορούσια Ντόρτμουντ κατέκτησε δυο διαδοχικές φορές το πρωτάθλημα Γερμανίας, επιστρέφοντας στην «πρώτη γραμμή». Κάποιοι αποκάλεσαν το στυλ της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ ως «heavy metal». Στο Football Manager, ο όρος μπήκε στο FM19. Τι σημαίνει όμως το Gegenpress και πώς μπορούμε να το μεταφέρουμε στο FM; Ήρθε η ώρα να στήσουμε έναν οδηγό

Ναι, η ιδέα του «Gegenpress» έχει ταυτιστεί με το γερμανικό ποδόσφαιρο, αλλά στην πραγματικότητα, οι ρίζες του κρατάνε από τη δεκαετία του ’70 και τον τρόπο με τον οποίο ο Άγιαξ και η εθνική Ολλανδίας έφεραν την «επανάσταση». Ήταν οι πρώτες ομάδες που έφεραν με ριζοσπαστικό τρόπο την κίνηση στο χώρο ώστε να εμποδιστεί η κυκλοφορία της μπάλας από τον αντίπαλο.

Η πίεση στον πρώτο παίκτη του αντιπάλου που θα έχει κατοχή μπάλας, με στόχο την απομόνωσή του, την γρήγορη ανάκτηση της κατοχής και την εκδήλωση άμεσης επίθεσης όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αντίπαλη εστία είναι το ζητούμενο και ο στόχος της εφαρμογής του Gegenpress. Δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, ούτε irl ούτε και στο FM. Θα χρειαστείς τα κατάλληλα «εργαλεία» και τις σωστές οδηγίες…

Πάμε να δούμε την εφαρμογή του Gegenpress αναλαμβάνοντας την Atalanta, μιας ομάδας με αρκετούς παίκτες ιδανικούς για αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Για αρχή, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις βασικούς σχηματισμούς. Ένα 4-3-3 με DM, ένα 4-2-3-1 Wide και ένα 4-4-2 Narrow Diamond. Ο σχηματισμός που θα επιλέξεις παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο, καθώς η αρχή εφαρμογής του Gegenpress στηρίζεται στο πού θα βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές σου όταν θα είναι χωρίς τη μπάλα. Επιλέγουμε το 4-3-3 καθώς ταιριάζει καλύτερα στο ρόστερ των Μπεργκαμάσκι.

Κάτω από την εστία, για ένα αποτελεσματικό Gegenpress θα χρειαστείς έναν Sweeper Keeper που μπορεί να ξεκινήσει παιχνίδι από τη δική του γραμμή και να έχει καλό χειρισμό της μπάλας με τα πόδια ώστε να βγαίνει και να υποδέχεται τη μπάλα στις βαθιές μπαλιές του αντιπάλου.

Για την Atalanta, η σεζόν ξεκινά με τον ιδανικό για τον ρόλο Pierluigi Gollini να είναι εκτός λόγω τραυματισμού (στο ξεκίνημα του save) ενώ ο Marco Sportiello, δεν είναι τόσο καλός με τα πόδια του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα λάθη. Όσο για τον Boris Radunović μειονεκτεί στον έλεγχο της περιοχής, οπότε η επιλογή θα προκύψει από την εικόνα τους στη προετοιμασία.

Στην άμυνα, θα πάμε με 4άδα, με δυο Ball-Playing κεντρικούς και δύο Wing-Backs σε υποστηρικτικό ρόλο. Οι José Luis Palomino, Rafael Tolói, Berat Djimsiti και Bosko Sutalo είναι όλοι ικανοί για να χρησιμοποιηθούν ως κεντρικοί αμυντικοί.

Στα αριστερά, ο Robin Gosens είναι αυτό που ψάχνεις καθώς η ταμπέλα «Gets forward whenever possible» που θα δεις να έχει είναι αυτό που ψάχνεις, ενώ έχει καλή αξιολόγηση στις σέντρες. Στην άλλη πλευρά, υπάρχει ο Hans Hateboer. Με βάση τα χαρακτηριστικά και των δυο, μπορείς να έχεις τον Gosens σε «επιθετικό» ρόλο και τον Hateboer να μένει πίσω.

Πάμε στην τριάδα της μεσαίας γραμμής. Τι κάνουμε; Πως τους στήνουμε; Λοιπόν. Μια λύση είναι να έχουμε έναν Deep-Lying Playmaker σε ρόλο Defend, ο οποίος θα βρίσκεται μπροστά από τους δυο κεντρικούς αμυντικούς και πίσω από έναν Carrilero στα δεξιά και ένα Box-to-Box στα αριστερά.

O Deep-Lying Playmaker είναι υπεύθυνος για την επανάκτηση της κατοχής, καθώς «σκουπίζει» τον χώρο ευθύνης του. Θα μπορούσε αυτός να είναι ο Marten de Roon, αλλά το υψηλό Aggression του και το χαρακτηριστικό «Arrives late in Opponents’ Area» δεν ταιριάζουν απόλυτα με τον ρόλο. Ως εκ τούτου, αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να τον αξιοποιήσουμε είναι να του δώσουμε καθήκοντα Ball-Winning μέσου, γεγονός που αλλάζει τα πλάνα μας όσον αφορά το πού θα τοποθετήσουμε τον playmaker μας.

Αν είχαμε έναν Box-to-Box ουσιαστικά θα έκανε την ίδια δουλειά που «ζητάμε» από τον de Roon, που κινείται πιο πίσω. Ο Remo Freuler είναι ένας Box-to-Box μέσος, αλλά μπορεί εξίσου να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του Roaming Playmaker καθώς έχει καλή αξιολόγηση σε χαρακτηριστικά όπως Passing, First Touch, Vision, Decisions ενώ το trait «Dictates Tempo» είναι αυτό που θέλεις από έναν ποδοσφαιριστή με αυτά τα καθήκοντα.

Στα δεξιά, μπορούμε να έχουμε έναν Carrilero, που πρόκειται για μια πιο «περιορισμένη» έκδοση του Box-to-Box μέσου, καθώς συνδέει την επίθεση και την άμυνα. Με τα χαρακτηριστικά που έχουμε μέχρι τώρα στη μεσαία γραμμή, η καλύτερη δυνατή λύση είναι η αξιοποίηση του Ruslan Malinovskyi ως Mezzala, που θα κινηθείς στους χώρους που «αφήνει» ο Hateboer.

Και τώρα, πάμε στην τριάδα της επίθεσης… Εκεί έχουμε δυο Inside Forward (Attack) που πλαισιώνουν τον Pressing Forward (Attack). Στα δεξιά, ο Josip Ilicic ταιριάζει απόλυτα στη θέση. Πλην της αξιολόγησης σε καίρια χαρακτηριστικά, τα traits με τα οποία συστήνεται, που είναι τα «Shoots from Distance» και «Plays One-Twos», ταιριάζουν γάντι στο ρόλο του.

Στην αριστερή πλευρά, το μοναδικό πρόβλημα είναι πως στο ρόστερ της Atalanta δεν θα βρεις ποδοσφαιριστή που να έχει αυτή τη θέση ως φυσική.

Ο Luis Muriel μπορεί να αποδειχθεί μια καλή επιλογή, καθώς πλην των χαρακτηριστικών που διαθέτει, έχει τα «Plays One-Twos», «Likes to Beat Man Repeatly» και «Runs with Ball often». Για να νιώσετε πιο βολικά, μάλλον θα πρέπει να ψάξετε στην αγορά για έναν ακόμα ποδοσφαιριστή.

Για την κορυφή της επίθεσης έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε Duvan Zapata, Andreas Cornelius, Sam Lammers, αλλά ακόμα και τον Muriel. Για βασικός, ιδανικότερος στο ρόλο του Pressing Forward είναι ο Zapata.

Ήρθε η ώρα να δούμε τις οδηγίες της ομάδας. Σε φάση κατοχής της μπάλας, έχουμε την επιλογή Attacking Width «Fairly Narrow», έτσι ώστε να πάμε σε κοντινές πάσες και οι παίκτες μας να μην έχουν μεγάλες αποστάσεις σε περίπτωση που χαθεί η κατοχή της μπάλας. Στο στυλ παιχνιδιού, θέλουμε πάσες στον χώρο, θέλουμε εξαιρετικά υψηλό tempo» και φυσικά να κάνουμε παιχνίδι από τη πίσω γραμμή με κοντινές πάσες.

Στο Transition, τα πράγματα είναι απλά… «Counter» και «Counter-Press». Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του δόγματος του Gegenpress. Να προσπαθήσεις να ξεκινήσεις μια επίθεση από την πίσω γραμμή, με κοντινές πάσες, με γρήγορο ρυθμό και σε περίπτωση που χάσεις τη μπάλα να είσαι σε θέση να πιέσεις στο χώρο που την έχασες με στόχο την επανάκτησή της.

Για να πιέσεις ψηλά, πρέπει να είναι και ψηλά στο γήπεδο, και αυτό μεταφράζεται σε στο να βρίσκεται ο επιθετικός σου στο ύψος της αντίπαλης εστίας και η αμυντική σου γραμμή στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Εδώ έρχεται και η επιλογή «Prevent Short GK Distribution».

Ατομικές οδηγίες

Για να μπορέσεις να «πνίξεις» τον αντίπαλο, θα πρέπει να εφαρμόσεις και το Tight Marking ως ατομική οδηγία σε κάθε ρόλο σε «Πάντα» στον παίκτη της αντιπολίτευσης. Αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη πίεση, θα σημαίνει ότι ο αντίπαλος θα δυσκολευτεί να βρει χώρο και χρόνο για να κινηθεί με τη μπάλα.

Ένα τρικ που μπορείς να κάνεις σε αντίπαλο που παίζει με αντίπαλο που πάει να «χτίσει» παιχνίδι από πίσω είναι να αφήσεις τον αμυντικό με την χειρότερη αξιολόγηση σε πάσες ελεύθερο και να πιέσεις τον άλλο, έτσι ώστε αυτομάτως ο αντίπαλος να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι με τον ποδοσφαιριστή με την χειρότερη αξιολόγηση για τη θέση.

Ομαδικές οδηγίες

Και η επιλογή «Run at Defense» αλλά και η «Be More Discipline». Η πρώτη επιλογή σε βοηθά να εκμεταλλευτείς όλους τους κενούς χώρους. Η δεύτερη επιλογή μπορεί να φαντάζει αντιφατική αλλά ουσιαστικά είναι ένα από τα κύρια στοιχεία των τακτικών υψηλής πίεσης, προκειμένου να κρατούν τις θέσεις τους στο γήπεδο έτσι ώστε μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό τον χώρο όταν η ομάδα θα ανακτήσει κατοχή μπάλας

Η ενεργοποίηση του «Use Offside Trap» είναι κάτι που συνηθίζεται, και μπορεί να αποδώσει αν οι αμυντικοί σου έχουν γρήγορα πόδια, αλλά και καλή αντίληψη.

Το Gegenpress είναι μια τακτική που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τον κάθε ποδοσφαιριστή. Η Atalanta είναι μια ομάδα που με βάση την αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών σε ατομικά χαρακτηριστικά, μπορεί να το «σηκώσει» αλλά αν πας να την εφαρμόσεις σε ένα ρόστερ κατώτερο ποιοτικά, ίσως αποτύχεις και το σίγουρο θα είναι πως δεν θα φταίει το Gegenpress.

Είναι μάταιο να προσπαθήσεις να το εφαρμόσεις αν οι ποδοσφαιριστές σου δεν έχουν υψηλή αξιολόγηση σε Anticipation, Concentration, Decisions, Positioning, Off the Ball, Teamwork και Work Rate.

Όσο για κάποια Traits θα ήταν καλό να έχεις ακραίους αμυντικούς με «Likes to Switch Ball To Opposite Flank» και «Tries Killer Balls often» για τους επιθετικούς σου.

Το Gegenpress μπορεί να απογειώσει μια ομάδα η οποία μπορεί να το εξυπηρετήσει. Είναι απαιτητικό, και πολύ αποδοτικό αν συνδυάσεις σωστά τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών σου.

Πηγή: Thebyline / Rock’s End FM

(1081)

Tsakalaki Αν νομίζεις οτι το Football Manager "είναι ένα παιχνίδι μωρέ..." δε θα με καταλάβεις ποτέ. Αν νομίζεις οτι το fmgreece.gr "είναι ένα σάιτ που κατεβάζεις γραφικά" δε θα με καταλάβεις ποτέ. Και δε θα φταις εσύ. Απλά εγώ την έχω δει περίεργα με το Manager που το "κόλλησα"στα μέσα του '90 και κανείς δε βρέθηκε να πει στη μάνα μου " Κυρία Κλεάνθη, ανίατη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια...". Αν το έπαθες κι' εσύ πάντως, είσαι στο σωστό μέρος. Όχι, δε γιατρεύουμε κανέναν. Απλά μαζευτήκαμε εδώ για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Come on, join the joyride...

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close