Home Άρθρα Editorial Football Manager 2014 Review
Football Manager 2014 Review

Football Manager 2014 Review

52
15

fmreview

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όταν τα χέρια μας πιάσανε το Football Manager 2014, δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν. Εδώ θα σας εξηγήσουμε το γιατί.

 

Κεφάλαιο 1o: Η βάση του παιχνιδιού

Στην SI φαίνεται πως είναι γνώριμοι της έκφρασης “κάθε φέτος και καλύτερα”, και κάνουν κάθε χρόνο ότι μπορούν για να την επιβεβαιώνουν. Η περσινή χρονιά ήταν κάπως περίεργη στο θέμα match engine, μιας και οι πρώιμες εκδόσεις του παιχνιδιού αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα που ξενέρωναν τους χρήστες. Όμως τα όποια προβλήματα διορθώθηκαν και ήδη από πέρσι μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε μία αξιοπρεπέστατη match engine, κάτι όμως που δεν είναι αρκετό. Έτσι φέτος έγινε το βήμα παραπάνω, με την SI να παραδίδει μία εξαιρετική match engine, που βάζει τις βάσεις ώστε να θεωρηθεί ίσως και η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Με τα bugs να τείνουν στο μηδέν, την ανταπόκριση των παικτών σε σχέση με τις τακτικές να είναι πρακτικά άριστη, μπορούμε να πούμε πως η ώρα του αγώνα θα είναι και φέτος μια ευχάριστη εμπειρία, ή αρκετά εκνευριστική, ανάλογα με την ομάδα που θα έχουμε.

Κεφάλαιο 2o: Το παζάρι των μεταγραφών

-Το βάσανο που λέγεται ατζέντης

Γενικά οι απόψεις διίστανται. Τι είναι πιο απολαυστικό στο football manager, η δημιουργία τακτικής, μελέτη αντιπάλου και να βλέπεις την ομάδα σου εν ώρα αγώνα, ή το ατελείωτο πάρε-δώσε των μεταγραφών; Και τα δύο έχουν την μαγεία τους αναμφίβολα, όμως τώρα ας ασχοληθούμε λίγο με το θέμα των μεταγραφών στο παιχνίδι. Η μεγάλη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα έγινε πριν 3 χρόνια, όταν και προστέθηκαν οι ατζέντηδες, ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Από τότε και μέχρι σήμερα οι ατζέντηδες έχουν εξελιχτεί σε σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, προτείνοντας παίκτες, γδύνοντας μας οικονομικά αν δεν μας χωνεύουν, και ένα κάρο άλλο πράγματα που κάνει ένας ατζέντης που οφείλει να σέβεται τον εαυτό του. Ενώ φέτος θα δούμε ατζέντηδες να κατέχουν ποσοστά των δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών (κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές, ειδικά για παίκτες από την Λατινική Αμερική), ενώ μπορείτε και να προσφέρετε εσείς οι ίδιοι ποσοστό των δικαιωμάτων ενός ποδοσφαιριστή σε ατζέντηδες.

-Η χείρα βοηθείας του Τεχνικού Διευθυντή

Ακόμη, πέρσι είδαμε την σημαντική προσθήκη του Τεχνικού Διευθυντή (Director of Football), που από την πρώτη της χρονιά κιόλας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική. Φέτος ο ρόλος αυτός βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, αφού μπορείτε να του ρυθμίσετε συγκεκριμένες παραμέτρους στον τρόπο που θα κινείται στο μεταγραφικό παζάρι, έτσι ώστε να πάρει πάνω του την χαμαλοδουλειά και σας λύσει τα χέρια, ενώ ακόμη μπορείτε να τον συμβολευτείτε, ώστε να σας προτείνει υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.Φυσικά για όσους θέλετε να περνάνε τα πάντα από τα χέρια σας δεν υπάρχει κανένας φόβος.

-Οι βελτιώσεις του συστήματος των μεταγραφών

Το σύστημα των μεταγραφών υπέστη αρκετές βελτιώσεις φέτος, στοχεύοντας όσο ψηλότερα γίνεται για τον ρεαλισμό του παιχνιδιού. Φέτος σας δίνεται η δυνατότητα να ζητήσετε απάντηση άμεσα από την ομάδα στην οποία κάνατε πρόταση για αγορά ή δανεισμό ενός παίκτη, ενώ μπορείτε να προσφέρετε συμβόλαιο σε έναν ποδοσφαιριστή ακόμη και από την οθόνη των νέων σας! Εξίσου σημαντική η προσθήκη τους άμεσου δανεισμού ενός παίκτη στην ομάδα από την οποία τον αγοράσατε. Το έχουμε δει αρκετές φορές στην πραγματικότητα (π.χ. περιπτώσεις Κολοβού, Σάμαρη) και η προσθήκή του ήταν κάτι που οι φίλοι του παιχνιδιού ζητούσαν από καιρό. Δεν ξεχνάω να αναφέρω και την προσθήκη του πολυ-διαφημισμένου financial fair play. Όλες οι ομάδες υπόκεινται σε αυτό πλέον, και μπορείτε να τσεκάρετε κατά πόσο τηρείται τις προϋπόθέσεις με ένα απλό κλικ στην οθόνη των οικονομικών σας. Αυτές είναι λίγες από τις φετινές προσθήκες που επηρεάζουν τον μεταγραφικό τομέα, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο μοιάζει να αγγίζει όλο και περισσότερο την πραγματικότητα.

Κεφάλαιο 3o: It all sounds greek to me

-…είπε ο Θεός και στο Football Manager 2014 είδαμε ελληνικά

Το ελληνικό κοινό του football manager κέρδισε την πραγματοποίηση μίας ευχής του. Η απορία που εδώ και χρόνια είχαμε “πότε θα δούμε ελληνικά στο παιχνίδι;” επιτέλους παίρνει την απάντηση που της αξίζει. Το Football Manager 2014 είναι εδώ, και είναι άκρως ελληνικό. Το όνειρο πολλών πήρε σάρκα οστά, με μία μετάφραση που θα την χαρακτήριζα πρακτικά άριστη. Όσοι βιαστείτε να κρίνετε αρνητικά, μην ξεχνάτε την δυσκολία του όλου εγχειρήματος, και πως όμως κατάφερε μια ομάδα ατόμων να την φέρει εις πέρας. Τα όποια λάθη θα διορθωθούν με τον καιρό, και αυτό που ήταν σημαντικό να γίνει ήταν το πρώτο βήμα, και έγινε.

-Ο φρέσκος αέρας & η ελληνική βάση δεδομένων

Μάλιστα θα χαρακτήριζα πως τα ελληνικά, ακόμη και για τους παλαιότερους χρήστες που έχουν συνηθίσει την αγγλική γλώσσα στο παιχνίδι, δίνουν έναν φρέσκο άερα. Είτε αφορά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο, τους παίκτες, ή τις συνεντεύξεις τύπου και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που παλιά πατούσαμε πρόχειρα-πρόχειρα το πρώτο στην σειρά, απλώς για να ξεμπερδεύουμε. Όσον αφορά την ελληνική βάση δεδομένων, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να πω κάτι χωρίς να φανώ υπερβολικός. Κάθε χρόνο είναι πληρέστατη, μετρημένη, και νομίζω μία από τις πιο άρτια δομημένες του παιχνιδιού. Το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να έχει τα προβλήματά του στην πραγματικότητα, όμως στο παιχνίδι είναι μία ενδιαφέρουσα περιπέτεια.

Κεφάλαιο 4o: Από τα βελάκια στο πάτημα κουμπιών

-Η αλλαγή

Στην περσινή έκδοση του παιχνιδιού αποχαιρετήσαμε τις μπάρες (κοινώς sliders) στον τομέα της προπόνησης, φέτος ήρθε η ώρα να τους πούμε ένα οριστικό “αντίο” μιας και ένας αγαπημένος τρόπος ρύθμισης των τακτικών μας, μας αφήνει. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές φέτος, μιας και η κατάργηση των sliders αλλάζει κατά πολύ τον τρόπο που δουλεύαμε γύρω από τις τακτικές όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον οι τακτικές γίνονται πιο εύκολες στην δημιουργία ακόμη και για τον μέσο χρήστη, με το απλό πάτημα κουμπιών, ή καλύτερα ανάθεση οδηγιών στην ομάδα, αλλά και στους παίκτες.

-Ένα σύστημα γεμάτο δυνατότητες

Εδώ να γράψω και για την δυνατότητα που σου δίνει να ορίσεις διαφορετικές οδηγίες σε μία θέση, ανάλογα τον παίκτη. Για παράδειγμα, αν έχεις την Ζενίτ, και θες ο Χουλκ να μπουμπουνάει ότι σουτ εκτός περιοχής βρει μπροστά του, αλλά όταν δεν παίζεις με αυτόν αλλά με τον Λάζοβιτς, αν τότε θες να μην σουτάρει αλλά να πασάρει περισσότερο, μπορείς απλά, να το κάνεις. Δεν χρειάζεται ούτε να ‘χεις δεύτερη τακτική με ειδικές οδηγίες για τον Χουλκ, απλώς το ρυθμίζεις στον παίκτη, πάνω στην ίδια τακτική.

-Ένα συστήμα όλο και περισσότερο ρεαλιστικό

Για να επιστρέψω στο γενικό κομμάτι των τακτικών, όσο φαν και αν ήμουν των sliders, νομίζω πως το νέο σύστημα έχει πολλές δυνατότητες. Μπορεί να ρυθμίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια των τρόπο που παίζει η ομάδα σου, να κάνεις πιο εύκολα τις αλλαγές σου αν κάτι πάει στραβά, να πειραματιστείς μέχρι να καταλήξεις σε αυτό που θεωρείς άριστο, και όλα αυτά με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Κεφάλαιο 5o: Ο ιδρώτας εκτός αγωνιστικού χώρου

Όπως θυμάστε ο τομέας της προπόνησης υπέστη μια τεράστια αλλαγή πέρσι, όταν και τα ξεχωριστά προγράμματα μέσω sliders έγιναν παρελθόν, και η προπόνηση ήρθε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Φέτος η βάση παραμένει η ίδια, εξίσου ρεαλιστική, και εξίσου εύκολη για να αντιμετωπιστεί από τον καθένα μας. Έτσι ακόμη και ο μη-έμπειρος χρήστης μπορεί να δοκιμάσει διάφορους τρόπους προπόνησης της ομάδας του, αλλά και των παικτών. Μεγάλη σημασία έχει η προετοιμασία πριν τον αγώνα, όπου με καλή μελέτη του αντιπάλου, βλέπετε τι αλλαγές πρέπει να κάνετε στην τακτική σας, που πρέπει να ζητήσετε από τους παίκτες να επικεντρωθούν στις προπονήσεις, αλλά και την έντασή αυτόν. Ο τομέας αυτός, συνδυαστικά με αυτόν της τακτικής και της match engine, γίνεται όλο και ρεαλιστικότερος.

Κεφάλαιο 6o: Γραφικά & Άλλα στοιχεία

Η εξαιρετική match engine του παιχνιδιού ντύνεται όμορφα μέσω της εξαιρετικής απεικόνισης των 3d αγώνων, σε ένα κομμάτι του παιχνιδιού που μοιάζει να βελτιώνεται σταδιακά χρόνο με τον χρόνο. Έτσι όπως και κάθε χρόνο μπορείτε να διαλέξετε την κάμερα που σας βολεύει, να κάνετε ζουμ στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ακόμη και να ρυθμίσετε στην ποιότητα των γραφικών του 3d αγώνα ανάλογα με τις δυνατότητες του υπολογιστή σας. Όσο για το 2d, υπάρχει και παραμένει κλασσικό, ποιός ο λόγος να αλλάξει άλλωστε; Αγοράζοντας το παιχνίδι έχετε διαθέσιμη την λευκή έκδοση του skin, για να αποκτήσετε την σκούρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιηγηθείτε στο Steam Workshop, τον νέο, εύκολο, τρόπο διαμοιρασμού αρχείων μεταξύ των χρηστών του Football Manager. Μαζί με το Steam Workshop έρχετε η δυνατότητα φέτος να αποθηκεύετε το save σας στο Cloud, έχοντας έτσι άμεσα το save σας, ανεξάρτητα από τον υπολογιστή στον οποίο παίζετε. Όμως η προσθήκη του Workshop δεν είναι η σημαντικότερη “τεχνική” λεπτομέρεια που αφορά το παιχνίδι φέτος, μιας και το Football Manager 2014 κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε μηχανήματα Linux, και συγκεκριμένα στα Ubuntu. Ένας ακόμη λόγος που η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντική.

Επίλογος

Το Football Manager 2014 ήρθε στις οθόνες μας, και δεν είναι με τίποτα ένα απλό παιχνίδι της σειράς, ή μια καλογυαλισμένη έκδοση του Football Manager 2013 με περασμένες μεταγραφές. Η SI τολμάει να αλλάζει πράγματα, και κάθε χρόνο αυξάνει όλο και περισσότερο της απαιτήσεις μας. Η φετινή έκδοση έχεις τις δυνατότητες να μείνει στο μυαλό μας ως η καλύτερη των τελευταίων ετών, όμως ο μόνος που θα το κρίνει αυτό, είστε εσείς.

Αγοράστε το Football Manager 2014 μόνο με 34,5

(52)

Comment(15)

  1. Λογικά το έγραψε παίζοντας τη beta, που ήταν πάρα πολύ καλή.. Πήγαν να διορθώσουν κάποια λίγα bugs και βγήκαν άλλα. Αστεία δεν τη λες (εκτός αν είσαι από αυτούς που γράφουν τα ίδια κάθε χρόνο) και θα το δεις λογικά σε 1 με 2 updates.

   1. otan omos to agorazeis san olokliromeno paixnidi den prepei na exei tosa lathi… as to bgaloun stin agora otan einai etoimo. den to plirosa gia na tous anafero ego ta lathi tous. ante mprabo!

     1. Machado, να σου πω, εγώ που έχω εγκαταστήσει το φμ, και τώρα θέλω να κάνω format το pc μου, η εγκατάσταση θα χαθεί?

     2. Ναι. Πάρε backup ότι θες (γραφικά, savegame) και θα το εγκαταστήσεις ξανά από το Steam. (προσοχή στο email και τον κωδικό που έχεις στο Steam)

 1. ΠΑΙΔΙΑ
  ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ..ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ
  ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ? ΔΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΙΣ
  ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ FM2014.

 2. Καλησπέρα σας παιδιά.πριν ξεκινήσει το ματς με πετάει στην αρχική οθόνη του υπολογιστή και μου βγάζει το μήνυμα:net well-formed(invalid token)at line 1 of views-v1-fm-opposition tactic-views.xml. Μπορείτε να με βοηθήσετε;;ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 3. kalispera sinadelfoi.. exw sovaro provlima me tin fortwsi tou
  paixnidiou..epilegw fortwsi idi iparxodos paixnidiou gia na sinexisw to game kai
  mou emfanizei ena minima to opoio m anaferei oti to apothikeumeno
  paixnidi den borei na fortwthei.iparxei kamia lisi ?

  1. Δεν επιτρέπονται οι συζητήσεις για “κατεβάσματα” από τους όρους του site

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close