Home Άρθρα Αφιερώματα FM22: Μάθε να «διαβάζεις» τις πληροφορίες που σου δίνει το Data Hub
FM22: Μάθε να «διαβάζεις» τις πληροφορίες που σου δίνει το Data Hub

FM22: Μάθε να «διαβάζεις» τις πληροφορίες που σου δίνει το Data Hub

1.26K
0

«Τα στατιστικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα». Αυτή είναι από τις ατάκες που έχεις ακούσει πολλές φορές. Ήρθε η ώρα να μάθεις τον τρόπο που τα στατιστικά θα σου πουν την αλήθεια, ειδικά τώρα που υπάρχει νέος ξεχωριστός τομέας στο Football Manager 2022, το Data Hub.


Τα στατιστικά έχουν γίνει πλέον σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Πριν από 20 χρόνια, στο μυαλό σου είχε συνδυάσει τα στατιστικά με το μπάσκετ. Ποσοστά ευστοχίας, ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα, κοψίματα και τα ρέστα. Πλέον, οι κατηγορίες στατιστικών στο ποδόσφαιρο είναι εξίσου πολλές και μιας και ο κίνδυνος να… πνιγείς στα νούμερα είναι μεγάλος και είτε να πεις «δεν τα καταλαβαίνω» είτε «δε μου είναι χρήσιμα», θα πρέπει τουλάχιστον να κάνεις μια προσπάθεια να τα «διαβάσεις» σωστά…

Όσον αφορά το Football Manager, το πρώτο βήμα έγινε με την είσοδο των xGoals στο Football Manager 2021. Η παρουσία του τομέα Data Hub στο Football Manager 2022 τα αλλάζει όλα και ήρθε η ώρα να δούμε, με τη βοήθεια του FM Stag το κατά πόσο μπορούν αυτά να σου φανούν χρήσιμα τόσο για να βελτιώσεις την ομάδα σου όσο και για να αντιμετωπίσεις τους αντιπάλους του.

Όταν ήθελες να δεις τα στατιστικά, μπορούσες να διαπιστώσεις πόσες πάσες έγραψε ο Deep-Lying Playmaker, πόσες πετυχημένες ντρίμπλες είχε ο Inside Forward αλλά όλα αυτά τι σου έλεγαν; Πολλά και τίποτα καθώς ήθελες και ένα μέτρο σύγκρισης. Ποιο είναι όμως το θέμα; Ως προπονητές, τα τελευταία χρόνια, ψαχνόμαστε αρκετά όχι μόνο πάνω στην τακτική αλλά και το πως θα κουμπώσουμε ρόλους, καθήκοντα, φιλοσοφίες, προσωπικές οδηγίες. Και μέχρι τώρα, το να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα με βάση τα στατιστικά, δεν ήταν και το πλέον εύκολο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Έχω την Watford και προέρχομαι από ένα σερί κακών αποτελεσμάτων. Ψάχνω να βρω τι φταίει. Πριν το Data Hub, καθόμουν και έβλεπα τα highlights και προσπαθούσα να βγάλω συμπέρασμα. Μου έφταιγαν οι χαμένες ευκαιρίες, τα κενά που έβλεπα να έχουμε στη μεσαία γραμμή και με βάση αυτά, καθόριζα τις ανάγκες της επόμενης μεταγραφικής περιόδου. Σε τι βοηθάει το Data Hub; Σε καθοδηγεί να δεις τη συνολική εικόνα και όχι όλα όσα βλέπεις και σου μένουν μέσα από τα highlights. Για παράδειγμα, σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε την επιθετική αποτελεσματικότητα σε συνάρτηση με όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος.

 

Attacking Efficiency Chart

 

Βλέποντας τον συγκεκριμένο πίνακα, καταλαβαίνεις ουσιαστικά πως η ομάδα σου δεν είναι τόσο άστοχη όσο νομίζεις, αλλά το θέμα έχει να κάνει και με την ποσότητα των τελικών προσπαθειών. Ναι, το τέλειο θα είναι να κάνεις λίγες και εύστοχες, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ευστοχία όσο η παραγωγή. Πάμε να δούμε και την ανάλυση που αφορά στις πάσες, μιας και πιάσαμε το κομμάτι της δημιουργίας.

 

Passing Zone Screen

Και όμως, σε αυτό τον τομέα, η Watford είναι και πρώτη στην ποσότητα και καλύτερη στην ευστοχία. Και εκεί που σου φταίνε όλα, καταλαβαίνεις πως υπάρχουν πράγματα που πηγαίνουν καλά. Ώπα, κάτσε όμως λίγο. Είμαστε πολύ καλοί στις πάσες, και πολλές κάνουμε, και εύστοχες είναι αλλά από αυτές βγάζουμε λίγα σουτ. Γιατί; Για να δούμε και τον Passing Zone Map τι θα μας πει.

Passing Analysis Screen

Ε ναι ρε φίλε. Πάσες, πάσες, πάσες αλλά το 70% από αυτές, τις κάνουμε κάτω από τη σέντρα, στα 50-60 μέτρα από την αντίπαλη εστία. Αμ δεν γίνεται δουλειά έτσι φίλος. Που καταλήγουμε; Σε τι μας βοηθάει η ανάλυση των στατιστικών όπως αυτή καταγράφεται πλέον στο Data Hub. Εκεί που νόμιζες οτι το μεγάλο σου πρόβλημα είναι οι επιθετικοί σου, και τον… Χάαλαντρ να φέρεις – που λέει ο λόγος- αμα εσύ είσαι συνέχεια πάσα-πάσα-πάσα κάτω από τη σέντρα, πόσο θα σε βοηθήσει; Θα πρέπει πρώτα να ψάξεις τον τρόπο να ανεβάσεις τα ποσοστά σε πάσες στη μεσαία σου γραμμή. Να κυκλοφορείς εκεί τη μπάλα.

Αν για παράδειγμα από εκεί που έχεις Anchor Man, τον «αλλάξεις» με έναν Defensive Midfielder με οδηγίες «Take More Risks» και την ίδια στιγμή ο Deep-Lying Playmaker γίνει Box-to-Box Midfielder, μπορεί να αρχίσεις να κερδίζεις μέτρα στο γήπεδο.

Και αυτά τα στοιχεία, δε θα έβλεπες μέσα από τα highlights όσες φορές και αν τα έβλεπες. Το Data Hub έρχεται να «φωτίσει» όλες τις στατιστικές κατηγορίες που υπάρχουν για να σε βοηθήσει να πάρεις σωστές αποφάσεις.

(1263)

Tsakalaki Αν νομίζεις ότι το Football Manager "είναι ένα παιχνίδι μωρέ..." δε θα με καταλάβεις ποτέ. Αν νομίζεις ότι το fmgreece.gr "είναι ένα σάιτ που κατεβάζεις γραφικά" δε θα με καταλάβεις ποτέ. Και δε θα φταις εσύ. Απλά εγώ την έχω δει περίεργα με το Manager που το "κόλλησα"στα μέσα του '90 και κανείς δε βρέθηκε να πει στη μάνα μου " Κυρία Κλεάνθη, ανίατη είναι η συγκεκριμένη ασθένεια...". Αν το έπαθες κι' εσύ πάντως, είσαι στο σωστό μέρος. Όχι, δε γιατρεύουμε κανέναν. Απλά μαζευτήκαμε εδώ για να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Come on, join the joyride...

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close