Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Football Manager Ελληνική Κοινότητα

FM2018: Εισαγωγή στον τομέα dynamics

Eνας από τους δυο νέους τομείς που έχουν προστεθεί στο Football Manager και θα κάνουν την εμφάνισή τους στον τίτλο που θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου είναι αυτός των dynamics. Πρόκειται για ένα τομέα που είναι στο χέρι μας το αν θα αποτελέσει το νέο μας πονοκέφαλο ή το νέο μας όπλο στο δρόμο για την κατάκτηση της κορυφής. Ο χειρισμός των αποδυτηρίων δεν σταματά πλέον σε μια απλή ομιλία στους παίκτες…

Το κεφάλαιο των dynamics παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες. Είναι ένας ολοκαίνουριος τομέας και έχει πλέον την θέση του στην πλαϊνή μπάρα.

OVERVIEW

Στη πρώτη καρτέλα, θα βρει κανείς τις τρεις βασικές κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά τη συνοχή της ομάδας (Match Cohesion). Η μπάρα θα μεγαλώνει όσο η ομάδα παίρνει παιχνίδια στα πόδια της και οι παίκτες αρχίζουν και αφομοιώνουν το σύστημα και τις τακτικές που δουλεύουν στις προπονήσεις. Όσο η συγκεκριμένη μπάρα ανεβαίνει τόσο η ομάδα δένει εντός γηπέδου και οι παίκτες βελτιώνονται στα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την “επικοινωνία” τους εντός γηπέδου. Όσο περισσότερο μια ομάδα δουλεύει στο τομέα της συνοχής, αλλά και οι παίκτες ακολουθούν ατομικές προπονήσεις στα ψυχικά χαρακτηριστικά, τόσο γεμίζει η μπάρα του συγκεκριμένου τομέα.

Η δεύτερη αφορά το κλίμα στα αποδυτήρια (Dressing room atmosphere), και επηρεάζεται από τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις των παικτών μετά από τα παιχνίδια, ανάλογα και με τα όσα λέει ο προπονητής σε εκείνους μετά από κάθε αγώνα. Σε αυτό παίζουν ρόλο και οι σχέσεις που έχουν μεταξύ τους οι παίκτες αλλά και το γκρουπ στο οποίο ανήκουν στην ιεραρχία της ομάδας, ανάλογα με τις αρχηγικές τους ικανότητες, τα χρόνια τους εντός ομάδας, ακόμα και την εθνικότητά τους πολλές φορές. Το κλίμα στα αποδυτήρια θα επηρεάσει και τους παίκτες που θα έρθουν με μεταγραφή, καθώς όσο καλύτερο είναι αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα “δέσει” ο νέος παίκτης στο νέο του περιβάλλον.

Η τρίτη αφορά τη σχέση ανάμεσα σε παίκτες και προπονητή (Managerial Support), και συγκεκριμένα το τρόπο με τον οποίο ο προπονητής απευθύνεται στους παίκτες στα διάφορα θέματα που δημιουργούνται ακόμα και το τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις υποθέσεις που βγαίνουν προς τα έξω, στον Τύπο. Η συγκεκριμένη μπάρα θα… μαρτυρήσει και τη στήριξη που θα έχει ένας προπονητής από τους παίκτες του σε δύσκολες στιγμές όπως ήττες σε ντέρμπι και κρίσιμα παιχνίδια. Σε αυτή την καρτέλα, η κάθε λεπτομέρεια που έχει να κάνει με τις σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες, όπως οι πάσης φύσεως υποσχέσεις, μετράει…

HIERARCHY

Στη δεύτερη καρτέλα, παρουσιάζεται η ιεραρχία εντός ομάδας, με βάση τις σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες, τις ηγετικές τους ικανότητες, το χρόνο στον οποίο βρίσκονται στην ομάδα αλλά και διαπροσωπικές σχέσεις που είτε προϋπάρχουν είτε αναπτύσσονται όσο οι παίκτες συνυπάρχουν στα αποδυτήρια.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι αρχηγοί και οι παλιοί (Team leaders). Εκείνοι δηλαδή που είτε έχουν αρχηγικές ικανότητες είτε είναι οι παλιοσειρές εντός ομάδας. Αν τα πας καλά με εκείνους, μπορείς να ελέγξεις και τα αποδυτήρια, ενώ αν τα βάλεις μαζί τους, μπορεί αυτομάτως να νιώσεις ότι τα βάζεις με όλη την ομάδα…

Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι παίκτες που ναι με έχουν επιρροή στα αποδυτήρια (Highly influential players) αλλά δεν έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να βρεθούν στο πρώτο γκρουπ. Δεν αποκλείεται να φτάσουν εκεί όταν οι παλαιότεροι αποχωρήσουν…

Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται αντίστοιχα εκείνοι που ετοιμάζονται να βρεθούν στο δεύτερο γκρουπ (Influential players). Έχουν κάποια αρχηγικά στοιχεία, αλλά ακόμα… δεν τους παίρνει να φερθούν ως αρχηγοί.

Στην τέταρτη κατηγορία είναι η βάση της πυραμίδας (Other players). Είναι οι παίκτες που ακολουθούν τους υπόλοιπους, ακούν τη γνώμη τους και για να τους έχει μαζί του ο προπονητής, θα πρέπει να τα έχει καλά με εκείνους που τους χειρίζονται.

Για να έχετε μια πρώτη εικόνα των γκρουπ που δημιουργούνται εντός ομάδας, αν κλικάρετε πάνω σε ένα παίκτη, θα δείτε ποιοι είναι εκείνοι που αποτελούν το “δικό του” social group, για τα οποία ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες…

Στα δεξιά, υπάρχει ο χώρος στον οποίο ο βοηθός προπονητή παρουσιάζει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις σχέσεις των παικτών. Είναι ο άνθρωπός σου στα αποδυτήρια, εκείνος που αντιλαμβάνεται το κλίμα που επικρατεί και σε ειδοποιεί ώστε να ξέρεις το τρόπο με τον οποίο θα κινηθείς.

SOCIAL GROUPS

Σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να πέσει ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους σας. Εδώ, θα βλέπετε τις παρέες που υπάρχουν εντός ομάδας. Στη δημιουργία αυτών των παρεών παίζουν ρόλο πολλά δεδομένα όπως ο χρόνος παρουσίας εντός ομάδας, τα κοινά χαρακτηριστικά σε επίπεδο φιλοδοξίας, η κοινή γλώσσα ή καταγωγή αλλά και άλλα διάφορα στοιχεία. Στη ομάδα μπορεί να δημιουργηθούν αρκετά τέτοια γκρουπάκια, ενώ υπάρχει και το γκρουπ των παικτών που… ψάχνει το γκρουπάκι στο οποίο θα ενταχθεί.

Αυτά τα γκρουπ θα παίξουν ρόλο στις συζητήσεις που θα έχεις είτε προσωπικά με τους παίκτες είτε συνολικά με όλη την ομάδα.

HAPPINESS

Στη συγκεκριμένη καρτέλα θα βρεις ένα πίνακα… ανακοίνωσης ηθικού των παικτών ανάλογα με τον τομέα σχέσεων. Πλέον οι κατηγορίες στις οποίες μπορείς να δεις την διάθεση των παικτών σου έχει να κάνει με την προπόνηση, τις σχέσεις με τον σύλλογο, με τον προπονητή, την ικανοποίηση αναφορικά με το χρόνο συμμετοχής. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος πίνακας θα είναι ο μπούσουλας για τον προπονητή προκειμένου να διαπιστώσει το τομέα στον οποίο ένας παίκτης δεν είναι ικανοποιημένος και να δει αν μπορεί εκείνος να αλλάξει τα δεδομένα.

Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, ο νέος τομέας είναι… φορτωμένος με πληροφορίες που θα πρέπει να φιλτραριστούν και να “διαβαστούν” σωστά από τον προπονητή για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων και να έχει τη στήριξη των παικτών του στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της σεζόν.

Τέλος, μπορείτε να δείτε και το video μέσω του οποίου η SI παρουσίασε τον φάκελο dynamics:

 

Ετικέτες:

2 σκέψεις στο “FM2018: Εισαγωγή στον τομέα dynamics”

  1. Καλά όλα αυτά και θα το κάνουν πιο ρεαλιστικό απλά ελπίζω να δούμε περισσότερα πράγματα στον τομέα της προπόνησης,της τακτικής και του international management..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.