Season 2025/26: The first blood
Ξεσκονίζουμε το τρακτέρ από τα χρόνια της Ligue 2 και ξεκινάμε το ταξίδι για το Razgrad της Βουλγαρίας.
Η τοπική
Ludogorets ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί για τη
2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.
Εμείς κατεβάζουμε τα δευτεροτρίτα για ένα ακόμη ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όταν βέβαια τα δευτεροτρίτα σου αποτελούν παίκτες όπως οι
Martial,
Fierro,
Kranevitter και
Halilovic δεν μπορείς να απαιτείς κάτι λιγότερο από τη νίκη.
Στο δρόμο για την επιστροφή στο Μονακό, γλαρωμένος στο παράθυρο του αεροπλάνου την ώρα που περνούσε πάνω από τις ήδη χιονισμένες
ιταλικές Άλπεις, μια σκέψη ταλάνιζε το μυαλό μου και δεν με άφηνε να κουρνιάσω στην αγκαλιά του Μορφέα:
Άραγε οι παρθενορραφές στη Βουλγαρία να είναι εξίσου φτηνές με τα υπόλοιπα προϊόντα τους;
Περισσότερο κι από την - ας τη χαρακτηρίσω κόσμια - ευρεία νίκη μας απέναντι στους φουκαράδες Βαλκάνιους, χάρηκα την εμφάνιση του
Mael Leroux.
Ο Mael Leroux
Ton Leroux που λέτε, τον βρήκα να βολοδέρνει στη Β'ομάδα. Θέλοντας να αφήσω εκτός αποστολής τους
Zannini και
Zappia γι αυτό το παιχνίδι, τον επιστράτευσα και μάλιστα τον έβαλα και βασικό γιατί, δεν ξέρω, είχα καλό προαίσθημα γι αυτόν.
Και το επιβεβαίωσε. Και κέρδισε τη θέση του στο rotation της ομάδας.
Δικό μας παιδί, δεν θα γκρινιάζει και θα ξεκουράζει τους πρωτοκλασάτους επιθετικούς μας. Μ'αρέσουν αυτοί οι παίκτες, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να βρεθούν, κι αν αυτό γίνει δεν τους αφήνω με τίποτα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το πρωτάθλημα συνεχίζεται και η
Bordeaux ακονίζει τα μαχαίρια και ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου.
Ή κάπως έτσι το φανταζόμουν εγώ στο μυαλό μου, θέλοντας να δώσω λίγο ενδιαφέρον στο παιχνίδι αυτό.
Η αλήθεια είναι πως η Μονακό δεν είναι μια ομάδα που γεννάει ιδιαίτερα πάθη σε κανέναν. Ούτε στους ίδιους, τους λιγοστούς, οπαδούς της.
Όπως και να 'χει, η πρώην ομάδα του προπονητή της Παρί μας υποδέχεται στο τσαρδί της.
Φανταστείτε μόνο να έπαιζε παίκτης με το επίθετο
Kara στην Ελλάδα και να έκανε τέτοιο παιχνίδι.
Τι όμορφα συνθήματα που θα του έβγαζαν οι ποιητές στην εξέδρα.
Ένα αντίστοιχο σιγοτραγουδούσα κι εγώ καθώς αυτός ο διάολος μου έλυνε τα χέρια κάνοντας σμπαράλια κάθε αμυντικό σχέδιο της αντιπάλου.
Μην γίνομαι άδικος, όλη η ομάδα καλά έπαιξε, αλλά αν τον πιάσει οίστρος τον Ολλανδό δεν αφήνει αγάμητο τίποτα στο πέρασμά του.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευχάριστο μουσικό διάλειμμα με
Europa League και επίσκεψη στην Πράγα αυτή τη φορά.
Για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, όλοι οι παίκτες του ρόστερ ζήτησαν να είναι στην αποστολή.
Φυσικά αυτό δεν συνέβη και απέναντι στη
Σπάρτα Πράγας παρατάσσονται once more οι ρεζέρβες μας.
Και πάνω που έλεγα να το πάμε χαλαρά αυτή τη φορά, να σου θράσος με την ισοφάριση ένα μόλις λεπτό μετά το γκολ του Leroux που εξελίσσεται σε νέο πουλέν.
Ε, δεν ήθελα και πολύ.
Γιατί έχουμε και δουλειές Σπάρτα μου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επιτέλους εντός έδρας παιχνίδι. Όχι πως έξω τα πάμε άσχημα δηλαδή, αλλά είναι αλλιώς να παίζεις στο σπίτι σου.
Νιώθεις πιο άνετος, πιο απελευθερωμένος. Νιώθεις σιγουριά για τις κινήσεις σου, φέρνεις το παιχνίδι στα μέτρα σου.
Η
Lille έρχεται για να αμφισβητήσει όλα τα παραπάνω. Και είναι καλή ομάδα, από αυτές που δεν μπορείς να πάρεις αψήφιστα.
Φανταστείτε ότι είστε ο προπονητής της Λιλίκας. Κοουτσάρετε το αουτσάιντερ που επισκέπτεται την έδρα της πιο φορμαρισμένης ομάδας στη Γαλλία.
Και η ομάδα σας κάνει ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο στο οποίο μπλοκάρει εντελώς την αντίπαλό της και σκοράρει στη μοναδική φάση που δημιουργεί.
Στο ημίχρονο πάτε στ'αποδυτήρια, τους λέτε να συνεχίσουν έτσι, κάνετε την ομάδα λίγο πιο συντηρητική και πατάτε το continue.
Μέχρι το
60' όλα πάνε πρίμα. Μικροευκαιρίες για το φαβορί της αναμέτρησης που δείχνει ανήμπορο να αντιδράσει.
Και μετά τρώτε
4 γκολ σε
8 λεπτά.
Φανταστείτε ε; Κοιτάτε κάτι πράματα. Φυσικά και δεν συμβαίνουν αυτά. Σε κανένα μας. Ποτέ.
Η αλήθεια είναι πως είναι ωραίο να είσαι και μια φορά στην αντίπερα όχθη. Στο ημίχρονο αλλάξαμε πολλά. Παίκτες, τακτική, ρόλους και νοοτροπία αγώνα.
Και δικαιωθήκαμε, παρ'ότι αφήσαμε τεράστιους χώρους στην άμυνα. Εκεί επιστρατεύτηκε το ατομικό ταλέντο και η εμπειρία παικτών όπως ο
Zouma.
Σιγά σιγά νιώθω ότι μαθαίνω την ομάδα και δεν την πάω απλώς στον αυτόματο πιλότο.
Το γεγονός ότι συνέβαλλα κι εγώ με τις επιλογές μου στο να γυρίσουμε το παιχνίδι, με ικανοποίησε περισσότερο κι από τη νίκη.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι για το πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά η μονομάχος που μπαίνει στην αρένα ακούει στο όνομα
Saint-Etienne.
ΟΡΜΑΤΕ λιοντάρια μου.
Σε αντίθεση με τη Λιλ, η Σεντ η Ετιέν δεν έδειξε διατεθειμένη να προβάλλει αντίσταση.
"Αντε να τελειώνουμε" μας ζήτησαν με τη σέντρα του αγώνα.
Και τελειώσαμε. Χαλάμε εμείς χατίρι;
Τα ρεκόρ συνεχίζονται. Αυτή τη φορά γινόμαστε η ομάδα με τις
περισσότερες σερί νίκες στην ιστορία της Ligue 1:
Και ξαναμανά
Europa League. Και ξαναμανά αγγαρεία. Και να σου πάλι η
Σπάρτα Πράγας απέναντί μας.
Σ'αυτή τη φάση της διοργάνωσης δυσκολευόμαστε να βρούμε κίνητρο. Είναι αναγκαίο κακό να παιχτούν αυτά τα παιχνίδια.
Τουλάχιστον εδώ πάμε να κερδίσουμε για να εξασφαλίσουμε την
πρόκριση στην φάση των 32.
Ουάου. Τι χαρά. Yeah, περάσαμε. Γουχουυυυυυυ.
Κι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε το σπίτι μας, εκεί που γκρινιάζαμε ότι μας λείπει. Η
14η αγωνιστική απέναντι στη Lens είναι μια καλή ευκαιρία να βγούμε μια βολτούλα να ξεσκάσουμε.
Η ομάδα βρίσκεται σε τρελή φόρμα, οι βασικοί μας είναι ξεκούραστοι και χαρούμενοι, μόλις σπάσαμε ρεκόρ πρωταθλήματος και νιώθουμε ασταμάτητοι.
ΦΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠ
Από εδώ ως το Πριγκιπάτο ακούστηκε. Στα ίσα και να ξαναφάτε ήταν η φάση. Και με 10 παίκτες, παλικαρίσα, αντρίκεια.
Στην πραγματικότητα, δεν ξέρω τι ακριβώς έκανα λάθος. Δεν ήταν καν το χειρότερο παιχνίδι μας φέτος.
Προηγούνται με την πρώτη φάση που τους παρουσιάζεται. Κάνουν ένα καλό πρώτο τέταρτο και μετά κυριαρχούμε εμείς, έχοντας κι ένα δοκάρι.
Στο δεύτερο ημίχρονο μπαίνουμε δυνατά, κερδίζουμε την αποβολή του παίκτη τους και ισοφαρίζουμε.
Κάνουμε ευκαιρία για το 1-2, χτυπάμε ξανά το δοκάρι και στην αντεπίθεση ο
Koval τρώει ένα ξερόσουτο από τα 25 μέτρα. Δέκα λεπτά μετά τρώει ένα αντίστοιχο και τετέλεσται.
Εμείς τελειώνουμε το ματς με τρία δοκάρια κι αυτοί με 5 τελικές στο τέρμα. Δεν λέω, κάποια στιγμή θα ερχόταν και η πρώτη ήττα και ειλικρινά μπράβο τους που μας κέρδισαν. Θα προτιμούσα όμως να συμβεί σε παιχνίδι που παίξαμε άσχημα, που έκανα λάθος επιλογές, που λείπουν πολλοί παίκτες με τραυματισμούς. Όχι έτσι.
Δεν με νοιάζει να χάνω, θέλω όμως να ξέρω γιατί. Κακή μέρα του τερματοφύλακα; Καλή μέρα των επιθετικών τους; Κακώς τράβηξα μπροστά την ομάδα στο 1-1 και με παίκτη περισσότερο; Όλα τα παραπάνω;
Τουλάχιστον μας... σκότωσε ο...
Haro (
μπαντουμ τςςςςςς)
Κάπως έτσι υποδεχόμαστε την
Caen θέλοντας, για πρώτη φορά φέτος, να επιστρέψουμε στις νίκες. Παρά την πρώτη ήττα το ηθικό παραμένει ακμαιότατο.
Πραγματικά κακή ομάδα η Caen. Τραβήξαμε χειρόφρενο στο ημίχρονο και ξεκούρασα παίκτες με αλλαγές, κατεβάζοντας παράλληλα τον ρυθμό μας.
Μία ημέρα πριν το παιχνίδι έμαθα μια είδηση που δεν ήξερα πως να διαχειριστώ:
Κοιτάξτε τώρα να δείτε δύο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου γεγονότος:
- - Είμαι τόσο καλός προπονητής που ο Leko δεν κατάφερε ποτέ να μπει στα παπούτσια μου. Πήρα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα μ'αυτή την ομάδα κι αυτός ο αχαϊρευτος κατάφερε να την έχει 9η στο πρωτάθλημα Νοέμβρη μήνα, ενώ αποκλείστηκε κιόλας στο Κύπελλο από ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας.
- Άφησα πίσω μου μια ομάδα χωρίς σταθερές βάσεις. Με το που αποχώρησα, το οικοδόμημα κατέρρευσε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έκανα τόσο καλή δουλειά όσο ήθελα να πιστεύω. Αν είχα χτίσει σωστά, η Charleroi θα συνέχιζε να πρωταγωνιστεί, ακόμη και με άλλον προπονητή.
Η γνώμη σας; Εμένα μου φαίνονται λογικές και οι δύο. Από τη μία χάρηκα λίγο που χωρίς εμένα η ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά, από την άλλη όμως πίστευα πως έφυγα αφήνοντας την
Charleroi ως την καλύτερη ομάδα του Βελγίου.
Όπως και να 'χει θα χρειαστεί να βρουν το δρόμο τους. Το ίδιο είχε πάθει και η Γάνδη θυμάμαι, όταν ο προπονητής της αποχώρησε για τη Μπενφίκα και τον διαδέχτηκε ο Ρόναλντ ο Κούμαν.
Στη
βαθμολογία, ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώναν:
Προφανώς κι η
PSG θα εκμεταλλευόταν την γκέλα μας. Είπαμε, εμείς κι αυτοί βρισκόμαστε σε άλλο μήκος κύματος.