Το challenge ήταν να δημιουργήσεις ένα highball, ένα scotch&soda δηλαδή με καπνιστό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας Johnnie Walker Black Label. Το ουίσκι αυτό δεν έχει καπνικό χαρακτήρα και γι' αυτό και ήταν challenge. Άλλοι δημιούργησαν καπνιστή σόδα, άλλοι έκαναν σιρόπια καπνιστού αλατιού και τα ενσωμάτωσαν στο ποτό κλπ κλπ. Εγώ ήθελα να κάνω (και έκανα) κάτι εντελώς διαφορετικό: χρησιμοποίησα την κάπνα που έχει ο καπνιστός σολομός και προσπάθησα να την μεταφέρω με κάποιο τρόπο στο ουίσκι.
Επειδή δεν είναι ορθόδοξο αυτό το εγχείρημα, έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια πιο ανορθόδοξη και αντισυμβατική μέθοδο, γιατί οι παραδοσιακές (infusion, cooking with, fermentation) δεν δούλευαν, και κατέληξα στο milk washing: στη διαδικασία αυτή αναμειγνύεις αλκοολούχο ποτό, γάλα και έναν όξινο παράγοντα (στυμμένο λεμόνι/λάιμ/πορτοκάλι κλπ). Με τον τρόπο αυτό το ποτό σου "μαγειρεύεται" την ώρα που γάλα και λεμόνι αντιδρούν και δημιουργούν "σβόλους", στους οποίους σβόλους συγκρατούν κάποια από τα "τραχιά" χαρακτηριστικά της αλκοολικής σου βάσης. Το αφήνεις να ξεκουραστεί και να κάνει την αντίδραση αυτή για μια μέρα περίπου και μετά από αρκετά φιλτραρίσματα από φίλτρα καφέ καταλήγεις με ένα προϊόν τον οποίο είναι καθαρό ουίσκι στη δική μου περίπτωση, χωρίς οξύτητες, χωρίς γαλατίλες, χωρίς τίποτα, απλό ουίσκι πολύ πιο ελαφρύ στην γεύση αλλά όχι σε αλκοολικούς βαθμούς (γι' αυτό και στα 1900's που χρησιμοποιούσαν την τεχνική για να κάνουν clarify τα κακής ποιότητας ποτά τους ονομαζόταν "drink of death", γιατί έπινες μεγάλες ποσότητες χωρίς να καταλαβαίνεις πόσο βαρύ ήταν στην αλήθεια αυτό που έπινες). Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τη μέθοδο αυτή
σε αυτό το καταπληκτικό άρθρο.
Όπως καταλαβαίνεις εγώ πήρα έναν extra smoky smoked salmon, τον άφησα να "μουλιάσει" σε αγελαδινό γάλα 5% λιπαρών για λίγες μέρες, οπότε είχα ένα γάλα που είχε απορροφήσει όλη την κάπνα από τον σολομό (το ψάρι που έμεινε μετά σκέψου ήταν ό,τι πιο άνοστο έχω δοκιμάσει ποτέ μου), και αυτό το γάλα χρησιμοποίησα στη διαδικασία του milk-washing. Το τελικό προϊόν μου ήταν ένα Jonnhie Walker Black πολύ smooth σε γεύση, το οποίο είχε απορροφήσει καπνικό χαρακτήρα από την όλη διαδικασία. Και επειδή το scotch μου είχε απορροφήσει και λίγη λιπαρότητα από το σολομό, έφτιαξα μια soda με άνηθο για να δέσουν αυτές οι γεύσεις. Γαρνίρισα με ψημένο πικλαρισμένο σπαράγγι για να "γεμίσω" την τελική επίγευση.
Ελπίζω να σε κάλυψα.