Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Football Manager Ελληνική Κοινότητα

Άγγελος Χόρτσας: ένας data analyst μας αναλύει τον ρόλο του!

Μια από τις μικρές αλλά ενδιαφέρουσες προσθήκες του Football Manager 2017 είναι ο νέος ρόλος του data analyst (αναλυτή). Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με έναν από τους ελάχιστους Έλληνες που κατέχουν αυτόν τον ρόλο και τυγχάνει να είναι και fan του Football Manager, τον Άγγελο Χόρτσα, αναλυτή της ομάδας του Ατρόμητου Κ20.

Αρχικά, πες μας πως έτυχε να παίξεις για πρώτη σου φορά το Football Manager, ποια ήταν η πρώτη έκδοση που έπαιξες και ποιες οι πρώτες σου εντυπώσεις από αυτό;

Η πρώτη φορά που έτυχε να παίξω Football Manager ήταν σε ηλικία 12 ετών και συγκεκριμένα το θρυλικό Championship Manager 2002-2003, το οποίο μου το σύστησε ο μεγαλύτερος ξάδελφός μου και εγώ με τη σειρά μου «κόλλησα». Ενθουσιάστηκα από το ρεαλισμό του παιχνιδιού καθώς βασιζόταν στη στρατηγική και σε πραγματικά δεδομένα. Από την άλλη, πολλές φορές τσακωνόμουν με τους φίλους μου οι οποίοι προτιμούσαν να παίζουν PRO EVOLUTION και FIFA.

Ποιο είναι το ρεκόρ σου σε ώρες παίζοντας FM; Θυμάσαι κάποιο save που να σου έχει χαραχθεί στη μνήμη τόσο πολύ έτσι ώστε να γίνεις οπαδός της ομάδας που «προπονούσες»;

Έχω παίξει 12 ώρες συνεχόμενες σε μια ημέρα, αυτό ήταν και το ρεκόρ μου. Όσον αφορά το θέμα του οπαδού είχα την ΑFC Wimbledon, την οποία την ανέβασα από Conference σε Premier League. Aποτέλεσμα αυτού ήταν να κολλήσω με τη συγκεκριμένη ομάδα και να παρακολουθώ τα νέα της.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση κατά καιρούς για το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί το Football Manager ως «εργαλείο» scouting για τις ομάδες. Βλέπε το παράδειγμα της Everton που είχε συνάψει συμφωνία με την Sports Interactive για άμεση πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Football Manager. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Ενστερνίζομαι απόλυτα την παραπάνω άποψη. Πολλές φορές έχω ανατρέξει στο παιχνίδι με σκοπό να βρω το πλήρες βιογραφικό και χαρακτηριστικά παικτών ώστε να μπορέσω να αξιολογήσω κάποιον παίκτη. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές με έχουν ρωτήσει είτε ως παίκτη, είτε ως προπονητή την άποψή μου για κάποιον παίκτη και το Football Manager ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσω να δώσω μια τεκμηριωμένη απάντηση.

Είσαι ο αναλυτής της ομάδας Κ20 του Ατρομήτου, πόσο σημαντικό θεωρείς αυτόν τον ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και γιατί;

Ο ρόλος του αναλυτή θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μια ομάδα. Αναλυτικότερα, ιδιαίτερα στην Αγγλία με τη χρήση του συστήματος Prozone (πλέον STATS) το οποίο χρησιμοποιείται και από το Football Manager, έχει αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα συλλογικά και αναλογικά η ατομική αξιολόγηση ενός ποδοσφαιριστή, βασιζόμενοι πλέον σε στατιστικά δεδομένα, κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου καθώς οι αριθμοί δεν ψεύδονται.

chortsas3Ως αναλυτής της Κ20 και έτσι όπως βιώνω αυτόν τον ρόλο μέσα από τις ακαδημίες του Ατρομήτου θεωρώ ότι τόσο η ανάλυση ενός video είναι μια εξαιρετικά απαραίτητη διαδικασία ειδικά για την προετοιμασία μιας ομάδας και ως εργαλείο του προπονητή καθώς σύμφωνα με έρευνες ένας προπονητής δύναται να θυμηθεί μόνο το 30-40% των όσων συμβάινουν σε έναν αγώνα. Ωστόσο είναι και μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία καθώς όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν απλά το video ενώ εγω έχω να διακρίνω και να αναλύσω τα εξής τόσο για την ομάδα μου όσο και για την αντίπαλη ομάδα:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
• ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
• ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
• ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ (ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ TRANSITION)
• ΑΜΥΝΤΙΚΉ ΜΕΤΑΒΑΣΗ (ΑΜΥΝΤΙΚΟ TRANSITION)

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

• ΑΜΥΝΤΙΚΑ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΟΡΝΕΡ, ΠΛΑΓΙΑ AOYT KAI ΦΑΟΥΛ.

H δεύτερη βασική μου αρμοδιότητα είναι τα individual reports για κάθε παίκτη ξεχωριστά με video και στατιστικά. Ουσιαστικά το performance analysis είναι μια αντικειμενική καταγραφή και ταυτόχρονα η ανάλυση μιας απόδοσης, με σκοπό την θετική επιρροή στή λήψη των αποφάσεων και στην απόδοση μιας ομάδας ή ενός αθλητή.

Μέχρι τώρα τον ρόλο του αναλυτή τον είχε ο βοηθός προπονητή ή ο σκάουτ σε μια ομάδα, σωστά; Είναι οι ρόλοι τους διακριτοί όμως μέσα στην ομάδα;

Είναι αλήθεια ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι ρόλοι δεν είναι τόσο διακριτοί και ειδικά στις πιο χαμηλές κατηγορίες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την εκάστοτε ομάδα. Σε άλλες ομάδες οι ρόλοι είναι διακριτοί και ο καθένας έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πεδίο δράσης ενώ σε άλλες δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για μεγάλο staff με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες να συγκεντρώνονται σε ένα άτομο. Πρέπει να επισημάνω ότι στην Ελλάδα ο τομέας του data analyst/ performance analyst είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο διότι δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνογνωσία και budget λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες της ομάδας, κάτι το οποίο δεν ισχύει στον ΑΤΡΟΜΗΤΟ καθώς έχει επενδύσει στους αναλυτές της τόσο στην Κ20 όσο και στην πρώτη ομάδα.

Φανταστείτε ότι στο εξωτερικό οι περισσότερες ομάδες αποτελούνται από 8-10 άτομα όπου ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του στον τομέα του live match analysis και του post match analysis.

Όπως ξέρεις, προστέθηκε φέτος ο ρόλος του αναλυτή (data analyst) στο Football Manager για πρώτη φορά. Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις ότι θα έπρεπε να παίζουν σημαντικό ρόλο για να θεωρηθεί ένας αναλυτής καλός;

Κατά την γνώμη μου ένας αναλυτής θα πρέπει να έχει αυξημένο tactical knowledge, level of discipline & working with youngsters αν είναι σε ακαδημία. Επίσης θα πρέπει να έχει και γνώσεις scouting.

chortsas7Πιστεύεις ότι στο πόστο του αναλυτή θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος που να είναι απαραίτητα προπονητής, να έχει κάποιο προπονητικό δίπλωμα ή θεωρείς ότι θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά και κάποιος σχετικός με το ποδόσφαιρο αλλά με πολύ καλή γνώση των κατάλληλων προγραμμάτων;

Θεωρώ πολύ σημαντικό να έχει ο αναλυτής τα ανώτατα διπλώματα προπονητικής όπως UEFA PRO, ώστε να μπορεί να αξιολογεί ποιοτικά τις αρμοδιότητες ανάλυσης που του δίνει ο HEAD COACH. Μια συμβουλή, ένα report του performance analyst είτε κατά την διάρκεια του αγώνα είτε κατά την προετοιμασία πριν τον αγώνα για scouting αντίπαλης ομάδας και αντίπαλων παιχτών, είτε για ανάλυση μετά τον αγώνα, πρέπει να είναι ποιοτική και στοχευμένη για την εξέλιξη του αγώνα και την επίτευξη των στόχων της ομάδας μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα της analysis βοηθώντας στην στατιστική, οι οποίοι έχοντας γνώσεις μαθηματικών και υπολογιστών σίγουρα θα μπορούν να βοηθήσουν στην ποιοτικότερη λειτουργία της ομάδας στον τομέα της ανάλυσης.

Πόσο ρεαλιστικό θεωρείς το FM από άποψη τακτικής; Δηλαδή, πόσο ρεαλιστικές είναι οι επιλογές που μας δίνει το παιχνίδι όσον αφορά τον καθορισμό της τακτικής της ομάδας; Πόσο ρεαλιστικό θεωρείς το FM από άποψη προπόνησης;

Από το 2002 μέχρι και σήμερα όπου παίζω το παιχνίδι διαπιστώνω ότι υπάρχει ρεαλισμός και πρόοδος. Το παιχνίδι τόσο από άποψη τακτικής, όσο και από άποψη προπονητικής εξελίσσεται προς το καλύτερο.

Ποιες προσθήκες θα ήθελες να δεις στο μέλλον στο Football Manager;

Περισσότερο ρεαλιστικά γήπεδα και προπονητικές εγκαταστάσεις & περισσότερη επικοινωνία στο προπονητικό team.

Διαθέτεις το δίπλωμα UEFA A’, υπάρχουν αρκετά παιδιά που δεν έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο, ούτε καν ερασιτεχνικά, θα είναι εύκολο για αυτούς να αποκτήσουν ένα δίπλωμα της UEFA και να βρουν δουλειά ως προπονητές σε ακαδημίες;

Θεωρώ ότι τα διπλώματα σίγουρα βοηθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα της προπονητικής. Είναι διαφορετικό να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και διαφορετικό επαγγελματίας προπονητής. Οι γνώσεις είναι αυτές που σου ανοίγουν τον δρόμο, τα διπλώματα της UEFA παρέχουν πραγματικά τις απαραίτητες γνώσεις για έναν πιστοποιημένο προπονητή. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υποστηρίζω θερμά ότι οι προπονητές πρέπει να είναι μορφωμένοι και να επιμορφώνονται συνεχώς. Καλώς ή κακώς δεν ζούμε στην δεκαετία του 1980 όπου ένας πολύ καλός πρώην ποδοσφαιριστής «μοιραία» θα γινόταν προπονητής. Εδώ μιλάμε για γνώσεις, για διεπαγγλματική ομάδα. Οι ομάδες πλέον είναι ολόκληροι οργανισμοί,  δεν μπορούν να γίνουν όλοι head coaches και για αυτό τον λόγο έχουν μεγαλώσει και τα προπονητικά staff, ώστε ο καθένας να έχει τη θέση που μπορεί ανάλογα με τις γνώσεις και τα προσόντα του.

chortsas2Σε ηλικία 16 μόλις ετών σκόραρες το πρώτο σου γκολ με τη φανέλα του Χαϊδαρίου στη Β’ Εθνική. Τι «στράβωσε» και δεν είχες την αναμενόμενη εξέλιξη ως ποδοσφαιριστής; Στο FM όταν βλέπουμε 16χρονο να σκοράρει σε επαγγελματική κατηγορία τον βαφτίζουμε αμέσως «πουλέν» ή «wonderkid».

Wonderkid;;; Χαχαχα.
Ένας τραυματισμός στον οπίσθιο χιαστό ήταν αυτός που «διέκοψε» την καριέρα μου. Σε ηλικία 20 ετών για μια 5ετια αγωνίστηκα χωρίς να έχω την εξέλιξη που θα ήθελα ως και τα 25, ώστοσο από την ηλικία των 22 ετών άρχισα να ασχολούμαι με τον τομέα της προπονητικής παράλληλα με το ποδόσφαιρο ως προπονητής ακαδημιών, αποκτώντας πάντα τα απαραίτητα πιστοποιημένα διπλώματα από την UEFA και παρακολουθώντας διεθνή σεμινάρια. Τώρα στα 26 αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την προπονητική και να σταματήσω το ποδόσφαιρο ώστε να αφοσιωθώ και να εξελιχθώ σε αυτόν τον τομέα αποκλειστικά.

Ευχαριστούμε πολύ τον Άγγελο για την παραχώρηση της συνέντευξης!

 

Ετικέτες:

1 σκέψη για το “Άγγελος Χόρτσας: ένας data analyst μας αναλύει τον ρόλο του!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.