Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Football Manager Ελληνική Κοινότητα

Τακτικές και Football Manager 2019

  • από

H πεμπτουσία του Football Manager είναι σαφώς ο τομέας των τακτικών, το μέσο με το οποίο ορίζονται οι οδηγίες, θέσεις, ρόλοι της ομάδας και του κάθε παίκτη. Έτσι, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη πως στις πρώτες ανακοινώσεις για το FM2019 αποκαλύφθηκε μια ριζική ανανέωση και σε αυτόν τον τομέα.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν και τις μεγαλύτερες από το FM10 και την προσθήκη των ρόλων και καθηκόντων στην δημιουργία μιας τακτικής. Όπως είδαμε και σε άρθρο νωρίτερα για αυτές τις αλλαγές, πλέον οι οδηγίες της ομάδας χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, όταν έχει την Κατοχή, όταν βρίσκεται σε φάση Μετάβασης και Χωρίς την Μπάλα. Eπίσης έχουν γίνει κάποιες αλλαγές σε ρόλους, όπως ότι ο Λίμπερο δεν είναι πλέον ξεχωριστή θέση αλλά μπορεί να επιλεγεί ως ρόλος του μεσαίου Κεντρικού Αμυντικού ενώ υπάρχουν και μετονομασίες όπως Pressing Forward ή No-Nonsense Centre Back που όμως δεν αλλάζουν ιδιαίτερα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Παράλληλα έχει αφαιρεθεί η επιλογή για την “Ρευστότητα” της τακτικής και πλέον αυτή ορίζεται έμμεσα από τις υπόλοιπες επιλογές της τακτικής. Από φέτος, λοιπόν, όταν οδηγούμαστε στον τομέα των τακτικών για πρώτη φορά θα εμφανίστούν 11 επιλογές, 10 προκαθορισμένες τακτικές προσεγγίσεις και η επιλογή Clean Slate δηλαδή η δημιουργία στυλ από το μηδέν. Με αυτήν την επιλογή ακολουθεί ο ορισμός 1) σχήματος, 2) νοοτροπίας, 3) ομαδικών οδηγιών για κάθε μία από τις τρεις καταστάσεις, 4) ρόλων και καθηκόντων, 5) ατομικών οδηγιών. Τα 10 προκαθορισμένα στυλ δεν είναι κάτι άλλο από μια προεπιλογή όλων των παραπάνω με βάση κάποιες γενικές φιλοσοφίες (πχ κατοχή/αντεπίθεση) ή κάποιες εμπνευσμένες από ιδιαίτερα στυλ πραγματικών ομάδων και προπονητών. Το κάθε ένα στυλ έχει τον δικό του συνδυασμό νοοτροπίας και ομαδικών οδηγιών ενώ ανάλογα το κάθε στυλ θα υπάρχουν προτεινόμενοι σχηματισμοί και κάθε σχήμα θα έχει προκαθορισμένους ρόλους και καθήκοντα, πιο ταιριαστά σε αυτήν την φιλοσοφία. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι δεσμευτικά και ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει όποια μικρή ή μεγάλη τροποποίηση επιθυμεί για να πάρει το μέγιστο από την ομάδα του. Τα τακτικά στυλ που αποτελούν οδηγούς για το στήσιμο των τακτικών είναι τα παρακάτω:

1. Control Possesion/Έλεγχος κατοχής

Η πρώτη επιλογή είναι και αρκετά ξεκάθαρη στον σκοπό της. Η ομάδα έχει στόχο να διατηρεί την μπάλα στα πόδια της μη δίνοντας την δυνατότητα στον αντίπαλο να δημιουργήσει, έχοντας παράλληλα την υπομονή να βρεθεί το κατάλληλο άνοιγμα για την δημιουργία ευκαιριών.


2. Gegenpress

Η φιλοσοφία που έκανε γνωστή σε όλους ο Klopp κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα και οδηγώντας την Dortmund ως τον τελικό του Champions League, κάτι που επανέλαβε με την Liverpool. Εκτός κατοχής έχει τον στόχο να κερδίσει άμεσα την μπάλα με πίεση όσο πιο ψηλά γίνεται στο γήπεδο όπως ενώ με την μπάλα στα πόδια οι επιθέσεις εκδηλώνονται άμεσα με σκοπό να πιάσει την άμυνα εκτός θέσης όπως και στην φιλοσοφία των αντεπιθέσεων. Aντίστοιχο στυλ ακολουθούν αρκετοί ακόμα Γερμανοί προπονητές όπως ο Tuchel ή ο Nagelsmann.


3. Tiki-Taka

Διάσημο από την εποχή του Guardiola στην Barcelona. Σκοπός είναι και εδώ ο έλεγχος της κατοχής αλλά με μια πιο ακραία προσέγγιση, ιδίως στον τομέα της επανάκτησης της κατοχής. Η ομάδα θα πιέζει πολύ περισσότερο όταν δεν έχει την μπάλα ενώ και με την κατοχή υπέρ της θα είναι πιο δραστήρια με συχνή εναλλαγή της μπάλας ώστε να δημιουργήσει τα απαραίτητα κενά που θα φέρουν τις ευκαιρίες για σκοράρισμα. Προπομπός του αποτελεί η φιλοσοφία του Ολλανδικού Total Football που έφερε στην Βαρκελώνη ο Κρόιφ, συνεπώς πολλά «ξαδερφάκια» βρίσκονται κυρίως στο Ολλανδικό και Ισπανικό ποδόσφαιρο.


 4. Vertical Tiki-Taka

Εναλλακτικά ονομάζεται και Sarri-ball και είναι σαφές πως προέρχεται από την προσέγγιση του νυν προπονητή της Chelsea και όσα εφάρμοσε στην Napoli. Όπως είναι κατανοητό είναι μια προσέγγιση που βασίζεται επίσης στην μεγάλη κατοχή της μπάλας και την γρήγορη επανάκτηση αυτής με μια σαφή τάση να είναι πιο «επιθετική» στις πάσες προς την επίθεση για την δημιουργία φάσεων.


5. Wing Play/Παιχνίδι από τα Πλάγια

Τακτική που προέρχεται από το γνωστό παραδοσιακό αγγλικό 4-4-2. Σε αυτό η ομάδα βασίζεται σε δύο κεντρικούς χαφ box-to-box να οργώνουν το κέντρο και μοιράζει το παιχνίδι στα πλάγια όπου δημιουργεί υπεραριθμίες με την συμβολή του πλάγιου μπακ, του ακραίου χαφ και τις εκάστοτε βοήθειες από το κεντρικό χαφ ή τον δεύτερο επιθετικό ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σέντρας προς την επίθεση.


6. Route One/ Μπάλα Μπροστά

Ακόμα μία παραδοσιακή αγγλική προσέγγιση. Βασίζεται στην λογική πως όσες λιγότερες πάσες γίνουν τόσο μικρότερη η πιθανότητα να γίνει λάθος. Με το που πάρει κάποιος την μπάλα στην κατοχή του, αμέσως “μπουμπουνάει” την μακρινή πάσα προς την επίθεση. Η προσέγγιση τράβηξε τα βλέμματα πιο πρόσφατα στην Stoke του Toni Pulis πριν λίγα χρόνια ενώ είναι διαδεδομένη στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως γιόμες και την είδαμε αποσπασματικά στο τέλος του αγώνα ενάντια στην Κόστα Ρίκα όταν και κυνηγούσαμε την ισοφάριση ως μέτρο απελπισίας.


7. Direct Counter-Attack/Άμεση Αντεπίθεση

Στόχος της φιλοσοφίας αυτής είναι να «κλέψει» το αποτέλεσμα και ταιριάζει σαφώς σε πιο αδύναμες ομάδας. Οι παίκτες θα παραμένουν πίσω ώστε να υπάρχει μεγάλος αριθμός για να «αποκρούσει» τις αντίπαλες επιθέσεις ενώ με την μπάλα στα πόδια σκοπός είναι οι γρήγορες και μακρινές πάσες προς τους λίγους παίκτες που έχουν την ελευθερία να κινηθούν μπροστά ώστε να αιφνιδιάσουν την αντίπαλη άμυνα ή να κερδίσουν κάποιο φάουλ που θα φέρει στατική φάση στην αντίπαλη περιοχή.


8. Fluid Counter-Attack/Ευέλικτη Αντεπίθεση


Εκτός κατοχής η προσέγγιση είναι η ίδια με την παραπάνω φιλοσοφία. Με την μπάλα στα πόδια η ελευθερία των παικτών είναι σχετικά μεγαλύτερη οπότε απαιτούνται και καλύτεροι παίκτες για την εφαρμογή της μεσοεπιθετικά. Ταιριάζει αρκετά και σε μεγάλες ομάδες όταν έχουν να αντιμετωπίσουν εξίσου μεγάλο αντίπαλο με την Ρεάλ Μαδρίτης να έχει αντιμετωπίσει τέτοιους αγώνες με μεγάλη επιτυχία με αυτό το στυλ.


9. Catenaccio

Το στίγμα του Ιταλικού ποδοσφαίρου ως πλήρως αμυντικογενούς οφείλεται κυρίως σε αυτή τη λέξη που έγινε γνωστή δεκαετίες πριν από την Ίντερ του Ερέρα. Σκοπός δεν είναι απλά η παθητική άμυνα όπως πολλές φορές θεωρείται, αλλά η τακτική προσαρμογή στον αντίπαλο ώστε να μηδενιστούν τα δυνατά του σημεία και να εκμεταλλευτούν οι αδυναμίες του αντίστοιχα. Όταν εφαρμοστεί σωστά έχει συνήθως το αποτέλεσμα οι αγώνες να έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον από πλευράς θεάματος αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευρά τακτικής. Χαρακτηριστικό ήταν η παρουσία του λίμπερο που είχε την μεγαλύτερη ελευθερία να κινηθεί με την μπάλα και αποτελούσε τον βασικό παράγοντα στην δημιουργία παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια που ο ρόλος έχει εκλείψει ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της φιλοσοφίας αυτής αποτελούν η Ιταλία του 2006 και η Πορτογαλία του 2016.


10. Park The Bus

To “παρκάρισμα του λεωφορείου” είναι ένας ακόμα όρος που προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα αναφέρεται στην άμυνα με κάθε κόστος. Είτε αυτό το κόστος είναι η επίθεση, το θέαμα και γενικότερα οτιδήποτε περιλαμβάνει έναν από τους έντεκα παίκτες της ομάδας και την μη προσήλωση του στην άμυνα. Στην Ελλάδα αντίστοιχη φράση αποτελεί η “κρεμάστηκαν από τα δοκάρια” και δηλώνει σαφώς τον μεγάλο αριθμό παικτών που αμύνονται χαμηλά στο γήπεδο. Σχεδόν ποτέ δεν αποτελεί την συνολική τακτική προσέγγιση μιας ομάδας αλλά πολύ συχνά την ακολουθούν στο τέλος αγώνων που πρέπει να κρατήσουν μια μικρή διαφορά στο σκορ ή αν αγωνίζονται με παίκτη λιγότερο λόγω κάποιας αποβολής ή τραυματισμού. Ο Jose Mourinho έχει εφαρμόσει τέτοια προσέγγιση σε μεγάλα ματς κατά περιόδους, ίσως και για καπρίτσιο των αντιπάλων, ενώ σε αυτήν οφείλει σε σημαντικό βαθμό και η Chelsea την πολύπαθη και ηρωική κατάκτηση του Champions League το 2012.


 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.