Home Άρθρα Οδηγοί Το 10 το καλό: τα δεκάρια στο FM
Το 10 το καλό: τα δεκάρια στο FM

Το 10 το καλό: τα δεκάρια στο FM

1.56K
2

Υπάρχουν ακόμα δεκάρια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; Και αν υπάρχουν ακόμα είναι όπως τα είχαμε συνηθίσει παλιά; Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ακόμα δεκάρια στο Football Manager. Ποιες όμως είναι οι διαφορές ανάμεσα στους ρόλους στους οποίους μπορεί να παίξει ένας κεντρικός μεσοεπιθετικός;

Οι ρόλοι των κεντρικών μεσοεπιθετικών είναι πέντε και διατίθενται οι τρεις μόνο με καθήκον Επίθεση ενώ οι άλλοι δύο με καθήκον Επίθεση και Υποστήριξη. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μικρές, τόσο στην πραγματικότητα όσο και στο FM, ενώ αν χρησιμοποιήσουμε επιπλέον ατομικές οδηγίες τα όρια γίνονται ακόμα πιο δυσδιάκριτα. Ανεξαρτήτως των διαφορετικών ρόλων είναι μερικά χαρακτηριστικά που είναι πάντα απαραίτητα για τη θέση του δεκαριού. Αυτά είναι οι Πάσες, η Πρώτη Επαφή, η Τεχνική Κατάρτιση, η Αντίληψη, η Δημιουργικότητα (εξαιρείται ο ρόλος του Κρυφού Επιθετικού), η Κίνηση Χωρίς την Μπάλα, η Κρίση και η Ψυχραιμία.

Μεσοεπιθετικός

Ο Μεσοεπιθετικός είναι πρακτικά ένας πιο προωθημένος κεντρικός μέσος, ειδικά με το καθήκον Υποστήριξη, και ο πιο αμυντικογενής από όλους τους ρόλους. Για τον λόγο αυτό είναι και ο μοναδικός ρόλος δεκαριού στον οποίο χρειάζεται σχετικά υψηλή τιμή για τις Αμυντικές Τοποθετήσεις.

Δεκάρια Οδηγίες Μεσοεπιθετικός

Ο Μεσοεπιθετικός είναι ο πιο «χαλαρός» ρόλος από όλους και για αυτό με καθήκον Υποστήριξη έχει όλες τις ατομικές οδηγίες ελεύθερες ενώ με Επίθεση απενεργοποιείται το Κράτα Θέση και κλειδώνει αυτόματα το Βγες Ακόμα Πιο Μπροστά. Αυτό αποτελεί ίσως κι ένα από τα μειονεκτήματα του ρόλου. Αν αφεθεί χωρίς ατομικές οδηγίες στην ουσία έχετε έναν κεντρικό μέσο να παίζει πιο μπροστά και στηρίζεστε μόνο στην ποιότητα του και στις ομαδικές οδηγίες για να κάνει τη διαφορά. Από την άλλη βέβαια αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τους πιο έμπειρους σε τακτικά θέματα παίκτες του παιχνιδιού καθώς μπορούν να φέρουν το ρόλο στα μέτρα τους.

Δεκάρια Μεσοεπιθετικός

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε τους χώρους που κινείται ο Μεσοεπιθετικός και τις πάσες του (με πορτοκαλί οι σημαντικές πάσες). Παρατηρούμε ότι κινείται κυρίως στον κεντρικό άξονα με ελάχιστες “εξορμήσεις” στα πλάγια. Το συγκεκριμένο διάγραμμα είναι το μόνο στο οποίο παρατηρείται τόση έντονη κίνηση σε κάποιο σημείο (πράσινο χρώμα) και φανερώνει την τάση του Μεσοεπιθετικού να κινείται μόνο κεντρικά και κοντά στην περιοχή. Οι πάσες ποικίλουν καθώς υπάρχουν αρκετές κοντινές, προωθημένες μπαλιές αλλά και διάφορα ανοίγματα στα πλάγια. Ένα irl παράδειγμα του Μεσοεπιθετικού στο ελληνικό πρωτάθλημα αποτελεί ο David Fuster ενώ στο διεθνές ποδόσφαιρο συναντάμε τον Oscar της Chelsea.

Προωθημένος Οργανωτής

Ο Προωθημένος Οργανωτής είναι ένας ρόλος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κεντρικούς μέσους αλλά και στους μεσοεπιθετικούς, τόσο κεντρικούς όσο και πλάγιους. Για κάποιο λόγο (μάλλον για τις πολλές σημαντικές πάσες που βγάζει) είναι ένας από τους ρόλους που δουλεύει καλύτερα στο FM16, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα ψηλά ratings, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει μετά το update. Η Ντρίμπλα είναι ένα χαρακτηριστικό που κρίνεται απαραίτητο μόνο στον συγκεκριμένο ρόλο.

Δεκάρια Οδηγίες Προωθημένος Οργανωτής

Με καθήκον Υποστήριξη ο Προωθημένος Οργανωτής έχει απενεργοποιημένη την οδηγία να βγαίνει πιο μπροστά ενώ έχει εντολή να κρατάει θέση, να μη σουτάρει τόσο συχνά και να βγάζει περισσότερες ριψοκίνδυνες πάσες. Αν επιλέξουμε το καθήκον Επίθεση ξεκλειδώνουν το Βγες Ακόμα πιο Μπροστά και Κράτα Θέση ενώ διατηρείται μόνιμα το Ντρίπλαρε Περισσότερο. Είναι ένας ρόλος που έχει ουσιαστικά αυτόματα τσεκαρισμένη την επιλογή «playmaker», για όσους θυμούνται από παλιότερα FM, οπότε οι υπόλοιποι παίκτες θα τον ψάχνουν μέσα στο γήπεδο. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αν και είναι γενικά επιθυμητό μερικές φορές μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα. Οι συμπαίκτες του θα προτιμούν να πασάρουν σε αυτόν ακόμα και όταν δεν είναι η καλύτερη επιλογή αγνοώντας πιο εύκολες και πιο λογικές λύσεις.

Δεκάρια Προωθημένος Οργανωτής

Στο διάγραμμα βλέπουμε τις κινήσεις ενός Προωθημένου Οργανωτή με καθήκον Επίθεση. Ο Προωθημένος Οργανωτής γυρίζει κι αυτός πίσω για να μαρκάρει αλλά επιθετικά κινείται πιο ελεύθερα από τον Μεσοεπιθετικό και για αυτό βλέπουμε και το διάγραμμα να είναι πιο απλωμένο στο πλάτος του γηπέδου. Ρόλος που βλέπουμε κάθε Κυριακή στα ελληνικά γήπεδα κυρίως από Φορτούνη και Μάνταλο και στα ευρωπαϊκά από τον Isco.

Trequartista

Στο FM ο Trequartista είναι ουσιαστικά ένας Προωθημένος Οργανωτής που δεν μαρκάρει. Το περίεργο όνομα φανερώνει το πεδίο δράσης του ρόλου, τη γραμμή των τριών τετάρτων του γηπέδου. Ρόλος που δημιούργησαν οι Ιταλοί, οι οποίοι ονομάζουν τους οργανωτές trequartisti όταν παίζουν μπροστά και registi όταν παίζουν πιο πίσω. Υψηλά Τελειώματα και Ευκινησία θα βοηθήσουν αρκετά έναν παίκτη να προσαρμοστεί στον συγκεκριμένο ρόλο.

Δεκάρια Οδηγίες Trequartista

Ο Trequartista έχει μόνο καθήκον Επίθεση και από ατομικές οδηγίες ντριπλάρει περισσότερο, βγάζει ριψοκίνδυνες πάσες, κάνει πιο χαλαρά τάκλιν, περιπλανείται από τη θέση του και κινείται στους κενούς χώρους χωρίς όμως (για κάποιον περίεργο λόγο) να μπορεί να βγει πιο μπροστά. Και ο Trequartista είναι ρόλος “playmaker”. Είναι ένας ρόλος που συνίσταται για ομάδες που είναι φαβορί κι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς η απροθυμία του να μαρκάρει ουσιαστικά αφαιρεί έναν παίκτη από την αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Δεκάρια Trequartista

Το διάγραμμα κίνησης του Trequartista είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Οι περισσότερες πάσες έχουν γίνει από κάποιο σημείο πάνω στη νοητή γραμμή των τριών τετάρτων και οι υπόλοιπες από τον κεντρικό άξονα. Επίσης είναι αρκετά λιγότερες, σε σχέση με τον Προωθημένο Οργανωτή, οι φορές που βλέπουμε τον Trequartista πίσω από τη σέντρα. Στην πραγματικότητα το ρόλο έχει τελειοποιήσει ο Totti, τόσο σαν επιθετικός όσο και σαν μεσοεπιθετικός. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που συναντάμε είναι ο Mesut Özil ενώ το πιο κοντινό “ελληνικό” μάλλον ο Chori Dominguez.

Enganche

Ο Enganche είναι αυτό που έχουμε οι πιο πολλοί στο μυαλό μας σαν δεκάρι παλαιάς κοπής. Ένας παίκτης που «περπατάει» στο γήπεδο και επιχειρεί κυρίως με κάθετες μπαλιές να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς. Είναι μια θέση που «εφευρέθηκε» και άνθισε στην Αργεντινή, προφέρεται ενγκάντσε ενώ μεταφράζεται σαν κρίκος, σύνδεσμος. Είναι ο παίκτης που μένει σταθερός και συνδέει την μεσαία γραμμή με την επίθεση.

Δεκάρια Οδηγίες Enganche

Στο FM16 ο Engache μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το καθήκον Επίθεση. Στις οδηγίες παίκτη βλέπουμε ότι έχει επιλεγμένα μόνιμα να ντριμπλάρει λιγότερο, να βγάζει πιο ριψοκίνδυνες πάσες να μην κινείται στους κενούς χώρους και να μην κρατάει την μπάλα. Περιέργως έχει μόνιμα απενεργοποιημένα και το Κράτα Θέση και το Περιπλανήσου από τη Θέση ενώ η λογική λέει ότι το πρώτο θα έπρεπε να είναι μόνιμα ενεργό. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Enganche είναι η στατικότητα του. Ένα ατομικό μαρκάρισμα ή ένα αμυντικό χαφ που «πέφτει» πάνω του μπορεί να τον βγάλει τελείως εκτός παιχνιδιού. Είναι ένας ρόλος που δεν θέλει πολύ τρέξιμο οπότε προτείνεται για παίκτες μεγάλους σε ηλικία ή με όχι ιδιαίτερα καλά φυσικά χαρακτηριστικά. Και αυτός είναι ένας ρόλος με τικαρισμένη την επιλογή “playmaker” και ότι αυτή συνεπάγεται.

Δεκάρια Enganche

Το διάγραμμα επιβεβαιώνει αυτό που περιμέναμε καθώς είναι πολύ πιο “συμμαζεμένο” από τα υπόλοιπα. Ο Enganche κινείται πρακτικά σε δύο μόνο περιοχές. Μία κοντά στο κέντρο όταν η ομάδα αμύνεται και μία πιο προωθημένη όταν η ομάδα επιτίθεται. Σπάνια βγαίνει στα πλάγια και το βασικό του μέλημα μόλις πάρει την μπάλα είναι να βρεί συμπαίκτη να τη δώσει και όχι να την κουβαλήσει. Ενδεικτικές είναι οι 4 πάσες στο κάτω δεξιά μέρος της εικόνας. Ο Enganche έχει πάει να υποδεχθεί την μπάλα μετά από επαναφορά από πλάγιο άουτ (την ίδια εντολή του έχουμε βάλει και στους υπόλοιπους ρόλους). Δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχει σκέψη να γυρίσει την μπάλα προς το κέντρο, μόνο η τάση να παίξει την μπάλα με τη μία. Στο αργεντίνικο, αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο ρόλος του enganche έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Juan Roman Riquelme ενώ στην Ελλάδα μάλλον τον πλησίασε πιο πολύ ο Vladan Ivic, και όχι ο Βασίλης Τσιάρτας που θα σκεφτούν πολλοί.

Κρυφός Επιθετικός

Ο Κρυφός Επιθετικός είναι ένας ρόλος που άνετα θα μπορούσε να βρίσκεται στους επιθετικούς και όχι στους μεσοεπιθετικούς. Είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε δεύτερος επιθετικός. Όπως φανερώνει και το όνομα είναι ο πιο εκτελεστικός από τους ρόλους και ο λιγότερο δημιουργικός οπότε θα χρειαστεί κάποιος παίκτης με ανεβασμένα Τελειώματα.

Δεκάρια Οδηγίες Κρυφός Επιθετικός

Διατίθεται μόνο με καθήκον Επίθεση και έχει μόνιμα ενεργές τις οδηγίες να βγαίνει πιο μπροστά, να κινείται στους κενούς χώρους, να ντριμπλάρει περισσότερο και να βγάζει ριψοκίνδυνες πάσες και ανενεργές τη διατήρηση θέσης και το κράτημα μπάλας. Μειονέκτημα του ρόλου ότι δύσκολα θα μπορέσει να αποτελέσει την κύρια πηγή δημιουργίας της ομάδας. Χρησιμοποιείται συχνά σε συστήματα με πιο δημιουργικούς κεντρικούς μέσους ή εξτρέμ.

Δεκάρια Κρυφός Επιθετικός

Από το διάγραμμα βλέπουμε ότι ο Κρυφός Επιθετικός είναι ένας ρόλος που κινείται παντού μέσα στο γήπεδο. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί έχει εντολή να πιέζει περισσότερο από τους υπόλοιπους ρόλους. Οι πάσες που πραγματοποιεί είναι δύο ειδών: είτε κοντινές είτε ανοίγματα στα πλάγια. Ο στόχος και στις δυο περιπτώσεις είναι ο ίδιος. Να “ξεφορτωθεί” άμεσα στην μπάλα και να προσπαθήσει να πάρει την καλύτερη θέση ώστε να την ξαναυποδεχτεί και να εκτελέσει. Στην Ελλάδα είναι ένας ρόλος που γνωρίσαμε κυρίως μέσω του Nacho Scocco ενώ το καλύτερο διεθνές παράδειγμα αποτελεί μάλλον ο Carlos Tevez.

(1564)

tags:
rimini Κολλημένος με το Football Manager, τον κλειστό ρόμβο και οτιδήποτε ιταλικό. Αν όλα αυτά συνδυάζονται, ακόμα καλύτερα!

Comment(2)

  1. Αδερφέ μου εξαιρετική η ανάλυση σου για τους παίχτες πίσω από τον επιθετικό. Μας κατατόπισες πολύ καλά και έκανες στοχευμένες τοποθετήσεις. Πιστεύω όμως οτι η επιλογή του ρόλου το παίχτη πίσω από τον επιθετικό δεν είναι αυτή που προβληματίζει πολύ τον παίχτη του Manager. Από τα αρκετά χρόνια που ασχολούμαι και από τις αρκετές συζητήσεις που κάνω με άλλους παίχτες, πολλοί προβληματίζονται με τον ρόλο του επιθετικού και ειδικά σε συστήματα που παίζει μόνος του. Παρ’ όλα αυτά η δουλεία είναι τέλεια και ελπίζουμε σε νέα post!!!

    1. To θέμα με τους επιθετικούς, ακόμα και όταν παίζουν μόνοι τους μπροστά, είναι ότι εξαρτώνται πολύ από την υπόλοιπη ομάδα και το σύστημα. Αλλιώς πχ. θα λειτουργήσει ένας Κυνηγός σε σύστημα με εξτρέμ και αλλιώς σε ένα σύστημα χωρίς.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close